Gaddafi a sfidat Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Mulţumesc actualei generaţii de italieni pentru faptul că a rezolvat problemele din trecut cu foarte mult curaj”, a declarat ieri, la Roma, preşedintele libian Muammar Gaddafi . Prima vizită a liderului de la Tripoli în Italia a fost însă marcată de mai multe scandaluri.

În primul rând, Gaddafi a purtat pe piept, în momentul în care cobora din avion, poza lui Omar Al-Mukhtar, un erou legendar al rezistenţei libiene, supranumit „Leul Deşertului“, care a fost spânzurat de italieni în 1931.

Pentru a da şi mai multă greutate gestului său, Gaddafi l-a adus şi pe fiul lui Omar Al-Mukhtar, care a avut nevoie de ajutor pentru a putea coborî scările avionului.

Berlusconi tocmai anunţase că prin vizita de ieri, cele două state ar putea să închidă un capitol dureros din istoria dintre cele două state. Italia a deţinut Libia între 1911 şi 1943.

Gesturile colonelului Gaddafi au produs însă rumoare. Presa de la Roma a criticat această vizită, dar şi faptul că autorităţile italiene au întins covorul roşu pentru o persoană care s-a aflat pe lista sponsorilor terorismului.

În ciuda trecutului, Italia este astăzi unul dintre partenerii privilegiaţi ai Libiei. Italia importă o mare parte din necesarul de gaze naturale de la statul african.

La rândul lor, libienii îşi investesc câştigurile din exporturile de hidrocarburi tot în băncile italiene. Fiul lui Gaddafi a jucat chiar fotbal în Italia.

Non-grata pentru evrei

Reprezentanţii comunităţii evreieşti din Italia, izgoniţi de regimul lui Muammar Gaddafi, au refuzat să se întâlnească cu liderul libian, sâmbătă, în ziua de Sabat. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite