Franţa vrea să combată prostituţia după modelul suedez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii francezi au votat marţi o rezoluţie ce vizează sancţionarea clienţilor prostituatelor, iar o lege în acest sens este aşteptată după alegerile pentru preşedinţie.

În Franţa, prostituţia prosperă în pofida legilor împotriva proxenetismului. Ieri seară, deputaţii au votat o rezoluţie ce reafirmă intenţia de a aboli prostituţia, urmând modelul Suediei. Din 1999, suedezii care solicită serviciile prostituatelor riscă amendă sau chiar o pedeapsă cu închisoarea.

Această măsură a redus prostituţia la jumătate în timp ce în restul Europei numărul cazurilor a crescut, conform deputatei Partidului Socialist, Daniele Bousquet.

Rezoluţia adoptată marţi de deputaţii francezi este una simbolică şi reafirmă principiile aboliţioniste ale Franţei. În prezent, în Franţa prostituţia este condamnată doar dacă tulbură ordinea publică, iar clienţii sunt pasibili de închisoare dacă prostituata este minoră sau „vulnerabilă". Traficanţii sunt condamnaţi la şapte ani de închisoare.

Potrivit deputaţilor, 20 000 de femei practică prostituţia în locurile publice. Dintre acestea, 90 la sută sunt de origine străină: română, bulgară, nigeriană, chineză şi sunt controlate de reţelele de proxeneţi.

Adoptarea unei legi care să impună sancţiuni clienţilor „va fi foarte dificilă înainte de alegerile pentru preşedinţie", a recunoscut Daniele Bousquet.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite