Franța pune presiuni pentru înarmarea opoziției siriene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul francez al Afacerilor Externe a declarat că va discuta cu omologii săi europeni pentru a cere furnizarea de arme către coaliția de opoziție din Siria.

Guvernul francez plănuiește să relaxeze embargoul UE asupra înarmării Siriei pentru a se asigura că ”armament defensiv” va ajunge la forțele care luptă cu regimul Bashar al-Assad.

Franța este prima putere occidentală care a recunoscut coaliția de opoziție ca ”singurul reprezentant legitim al poporului sirian”. Potrivit reprezentanților coaliției, unificarea opoziției era singura condiție pusă de statele vestice pentru a furniza sprijin, inclusiv militar, în vederea înlăturării președintelui al-Assad.

Reprezentanții opoziției siriene vor avea în viitorul apropiat reuniuni la Paris și Londra. Membrii coaliției și activiștii pentru drepturile omului susțin că mai bine de 36.000 de persoane au fost ucise din martie, când au izbucnit revoltele față de regimul al-Assad.

”Armament defensiv”


Laurent Fabius, ministrul francez de Externe, a declarat că Franța este reticentă în a livra și mai mult armament în Siria, însă există pericolul de a lăsa zone controlate de opoziție expuse în fața potențialelor atacuri ale forțelor armate siriene.

”Pentru moment, există un embargo, așa că nu sunt livrate arme din partea europeană. Problema fară îndoială că va fi ridicată în ceea ce privește armamentul defensiv”, a declarat Fabius pentru postul de radio RTL.

Coaliția Națională a Forțelor Revoluționare și de Opoziție din Siria a cerut statelor europene să o recunoască drept guvernul de tranziției al statului, pentru a-i permite în acest fel să cumpere arme pentru a intensificarea eforturilor de a-l înlătura pe Bashar al-Assad.

”Se va pune problema pentru că așa ne-a cerut coaliția”, a spus Fabius, adăugând că ”este ceva ce Franța poate face doar într-o acțiune coordonată cu alte state europene”.

Parisul încă discută cu Moscova și cu Trimisul Special al ONU în țară, Lakhdar Brahimi, pentru a găsi o soluție. Cu toate acestea, Alexandr Lukașevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova, a declarat că oferirea de sprijin militar pentru opoziția siriană ar reprezenta o ”încălcare grosolană a legislației internaționale”, potrivit agenției de presă Interfax.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite