Franţa ar pedepsi certurile conjugale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţipetele în  familie ar putea  fi penalizate  cu amendă  şi cu închisoare
Ţipetele în familie ar putea fi penalizate cu amendă şi cu închisoare

Premierul François Fillon sprijină un proiect de lege privind condamnarea francezilor care se răstesc la partenerii de viaţă. Guvernul ar putea adopta controversatul proiect în primăvara acestui an, completând o serie de legi franceze cel puţin discutabile.

Premierul François Fillon a promis la 25 noiembrie anul trecut, cu ocazia Zilei internaţionale pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, că violenţa pishologică în sânul cuplului va fi pedepsită prin lege.

Iniţiativa aparţine deputatului UMP Guy Geffroy, care a propus încriminarea delictului de "hărţuire morală în sfera privată". El s-a inspirat după modelul hărţuirii morale la locul de muncă, faptă condamnată începând cu 2002. 

Avocatul Yaël Mellul, care se bate de peste doi ani şi jumătate pentru adoptarea acestui proiect, consideră că o astfel de lege ar reprezenta "un mare pas înainte".

El a precizat pentru revista "Elle" că, în majoritatea cazurilor, nu există martori la certurile conjugale ce sfârşesc prin insulte şi ameninţări.

Prin urmare, violenţa psihologică va putea fi probată "cu ajutorul tehnologiei: sms-uri, email-uri sau chiar înregistrări". În unele cazuri, ar putea fi acceptate şi mărturiile apropiaţilor, a mai precizat Mellul.

Amenzi şi închisoare

Dacă proiectul va fi adoptat, efectele se vor vedea mult mai târziu, apreciază avocatul Laurent Hincker pentru "Le Parisien". "Trebuie ca oamenii să fie informaţi şi să se formeze specialişti.

Astăzi, o femeie hărţuită moral este privită într-un comisariat de poliţie aşa cum era privită o femeie lovită în anii 80. Cu perplexitate şi cu jenă", adaugă Hincker.

Numeroşi magistraţi privesc cu scepticism posibilitatea de a evalua natura relaţiilor private. În actuala formă, proiectul prevede pedepsirea cu amendă şi chiar cu închisoare a remarcilor repetate cu tentă insultătoare, falsele acuzaţii privind infidelitatea şi ameninţările cu violenţa fizică. Pedepsele vor fi aplicate şi celor care trăiesc în concubinaj.

Legi bizare

Legislaţia franceză este presărată şi cu alte prevederi cel puţin ciudate. De la 1 ianuarie, cei care vor fi prinşi că descarcă ilegal de pe Internet vor fi avertizaţi printr-un email, apoi vor primi o scrisoare. Dacă perseverează, vor ajunge în faţa unui judecător.

Căsătoria cu o persoană decedată sau drepturile de autor pentru clădiri sunt alte două exemple de legi care provoacă nedumerire.

Amendă pentru purtarea vălului

Purtarea vălului islamic în spaţiile publice din Franţa va fi pedepsită cu o amendă de 750 de euro, dacă va fi adoptat mult-discutatul proiect de lege pe care guvernul speră să îl prezinte în decursul următoarelor două săptămâni.

Amenda se va aplica oricărei persoane care, în spaţiul public, are faţa "acoperită în întregime", precum şi celor care obligă o femeie să poarte burqa, scrie „Le Figaro".

Iniţiativa, sprijinită de preşedintele Nicolas Sarkozy, a dezbinat Partidul Socialist, unii dintre membrii săi fiind de acord cu proiectul de lege, iar alţii nu.

Violenţe casnice

În anul 2008, 157 de femei şi şapte bărbaţi au fost ucişi de partenerii de viaţă, iar alte sute de persoane au fost rănite în urma unor certuri conjugale aprinse.

Sub incidenţa legii propuse de Guy Geffroy vor cădea şi cuplurile care trăiesc în concubinaj.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite