Franţa, sancţionată pentru "naţionalism economic"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană urmează să iniţieze, marţi, procedurile prin care restricţiile impuse recent de guvernul francez la accesul capitalului străin într-un număr de sectoare descrise ca

Comisia Europeană urmează să iniţieze, marţi, procedurile prin care restricţiile impuse recent de guvernul francez la accesul capitalului străin într-un număr de sectoare descrise ca strategice pentru economia ţării, cum ar fi energetica, informatica, bioingineria şi aeronautica, sunt incriminate ca venind în contradicţie cu regulile existente în cadrul Uniunii Europene.
Măsurile autorităţilor franceze au căpătat dimensiunea unui adevărat scandal după ce guvernul de la Paris a intervenit direct, la începutul lunii trecute, pentru a împiedica preluarea companiei private "Suez" de către grupul italian "Enel", în care scop a favorizat fuziunea companiei amintite cu grupul "Gaz de France", în care un pachet important de acţiuni este deţinut de către guvern. Acţiunea guvernului francez a stârnit indignare la Roma, care a sesizat autorităţile UE de la Bruxelles. Reacţia uniunii, după cum se vede, nu a întârziat. Franţa şi-a manifestat, de asemenea, opoziţia faţă de intenţiile grupului Mittal, al cunoscutului magnat indian, de a prelua oţelăriile "Arcelor", cu sediul în Luxemburg, unde francezii deţin, de asemenea, un important pachet de acţiuni. La rândul ei, şi Spania este tentată de a se angaja pe o cale similară, guvernul socialist de la Madrid pregătind un proiect legislativ pentru a împiedica preluarea grupului spaniol "Endesa" de către o companie energetică germană. Lesne de înţeles preocuparea autorităţilor UE de a împiedica proliferarea unui curs care ameninţă înseşi principiile liberei concurenţe, ca unul dintre fundamentele Uniunii Europene. Potrivit dezvăluirilor oficialităţilor de la Bruxelles, ca prim pas în vederea aducerii în atenţia Curţii Europene de Justiţie a restricţiilor franceze înainte ca acestea să găsească noi imitatori, Comisia Europeană va emite o aşa-numită scrisoare de avertisment.

Puseurile de naţionalism economic sunt privite cu atât mai multă îngrijorare cu cât ele survin în condiţiile hotărârilor recentului summit al UE, unde s-a stabilit eliminarea ultimelor bariere în calea creării, până în 2007, a unei pieţe energetice complet liberalizate. Măsurile pentru protejarea anumitor sectoare economice ale uneia sau alteia din ţările membre faţă de jocul liberei concurenţe apar, în ochii Bruxelles-ului, cu atât mai paradoxale şi contraproductive. O politică asemănătoare duce şi Rusia. Moscova este intens criticată de UE pentru că restricţionează accesul capitalului străin la o serie de sectoare considerate strategice. Printre acestea se află acela energetic, precum şi construcţia de armament.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite