Standard & Poor's retrogradează Franţa... din greşeală. Parisul cere anchetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emoţii mari pe pieţe joi seara. Franţa şi-a pierdut pentru o oră şi jumătate calificativul maxim AAA. Agenţia Standard & Poor's a trimis mesajul de ,,retrogradare" din greşeală. De vină ar fi o defecţiune tehnică la calculatoarele S&P.

În mijlocul crizei datoriilor şi într-un moment când presa speculează că Franţa şi-ar putea pierde calificativul maxim, agenţia de rating Standard & Poor's a făcut o gafă monumentală. A trimis joi seara unor clienţi un mesaj pe mail prin care semnala că Hexagonul a fost retrogradat. Abia după o oră şi jumătate agenţia de rating a corectat informaţia asigurând că Franţa îşi menţine calificativul AAA.

,,Downgrade" de la o defecţiune tehnică

S&P a declarat că a existat o defecţiune tehnică la sistemul de informare automată a abonaţilor paginii de internet Global Credit Portal, care a trimis o alertă cu titlul ,,Downgrade" şi un link spre ratingul Franţei. Linkul trimitea utilizatorul la pagina agenţiei de rating, unde ratingul Franţei era neschimbat, la nivelul maxim.

Franţa cere UE anchetă

Ministrul francez al Finanţelor, Francois Baroin, a declarat că a solicitat autorităţilor franceze şi celor europene să ancheteze incidentul. Agenţiile de rating au fost aspru criticate de liderii europeni, care le-au reproşat scad ratingurile ţărilor pentru propriul interes.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite