Franţa prezintă un plan de preluare a deţinuţilor de la Guantanamo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul francez a repartizat între partenerii săi comunitari o propunere despre cum ar putea fi organizată în Uniunea Europeană primirea deţinuţilor din Guantanamo - un plan în cinci puncte, care va fi dezbătut luni la reuniunea miniştrilor de externe ai statelor UE de la Bruxelles.

Potrivit Agerpres, planul pus la punct de diplomaţi francezi, despre care ziarul german Der Spiegel relatează în ediţia sa de luni, pleacă de la faptul că luarea în primire trebuie studiată "de la caz la caz" şi "de la ţară la ţară", linie susţinută şi de Spania.

Este vorba de circa 60 dintre cei 245 de deţinuţi aflaţi încă la Guantanamo şi pe care SUA îi consideră nevinovaţi dar care, din diferite motive, nu se pot reîntoarce în ţara lor de origine.

Autorităţile franceze sunt de părere că fiecare ţară trebuie să decidă ea însăşi dacă doreşte să primească prizonieri şi câţi dintre aceştia. Pentru a uşura decizia, diplomaţii francezi propun folosirea sistemului aplicat deja în 2002 pentru un grup de palestinieni. Este vorba de grupul care ocupase biserica Nativităţii din Betleem şi care au fost expulzaţi ca terorişti de Israel.

Diplomaţii francezi au propus, de asemenea, ca UE să aloce fonduri pentru a-i ajuta pe cei veniţi să se integreze în societate după trauma suferită. Propunerea, pe care revista germană o califică drept "încă strict internă", prevede posibilitatea includerii în proiect a unor ţări necomunitare, precum Elveţia sau Norvegia.

Portugalia este prima ţară din UE care le-a cerut partenerilor europeni să primească prizonieri, Spania a promis că va analiza chestiunea. Germania este divizată în această problemă, în timp ce Suedia, Danemarca şi Olanda au spus deja, în decembrie, că nu vor prelua prizonieri.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a decretat închiderea centrului de detenţie de la Guantanamo, Cuba, în care Statele Unite ţine în prezent suspecţii de terorism.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite