Franţa a intrat oficial în campanie electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolas Sarkozy şi Segolène Royal sunt primii într-una dintre cele mai incitante runde de alegeri din istoria recentă a Hexagonului Campania electorală pentru preşedinţia Franţei

Nicolas Sarkozy şi Segolène Royal sunt primii într-una dintre cele mai incitante runde de alegeri din istoria recentă a Hexagonului

Campania electorală pentru preşedinţia Franţei a demarat ieri, oficial, prima rundă a alegerilor prezidenţiale fiind programată pe 22 aprilie. Votul va marca tranziţia către o nouă generaţie de lideri şi este posibil ca el să fie decisiv pentru răspunsul Franţei la problemele-cheie ale globalizării şi identităţii naţionale. Electoratul va fi chemat la urne şi în iunie, pentru a decide componenţa parlamentului.

Un număr de 12 candidaţi s-au înscris în cursa pentru a-l succeda la Palatul Elysee pe Jacques Chirac, în vârstă de 74 de ani, care ocupă funcţia din 1995, propulsat la putere de o coaliţie de centru-dreapta.

Potrivit sondajelor, Nicolas Sarkozy, candidatul UMP, tot de centru-dreapta, rămâne în fruntea cursei, iar socialista Segolène Royal este pe locul al doilea. Sondajele îl creditează pe Sarkozy cu procente între 26 şi 31% în primul tur de scrutin, iar pe Royal cu procente între 23 şi 27%. Următorul în cursa electorală este François Bayrou, candidatul UFD, partid de centru, care ar primi, potrivit sondajelor, între 18 şi 21%. Al patrulea clasat este Jean Marie Le Pen, liderul Frontului Naţional, de extremă dreaptă - pentru care sondajele indică între 12 şi 16%.

Potrivit experţilor, Le Pen, care la alegerile din 2002 a ajuns în turul al doilea, este şi cauza pentru care un număr record de francezi, 44,5 milioane, s-a înregistrat acum pentru a vota. Comentatorii afirmă că febra electorală este cauzată de anxietatea francezilor, mulţi fiind speriaţi de perspectiva succesului lui Le Pen.

Procent mare de indecişi

Un sondaj publicat duminică în cotidianul "Le Parisien" indică faptul că 42% din electorat este indecis, procent cu 10% mai mare decât în aceeaşi fază a alegerilor electorale din 2002.

La primele ore ale zilei de ieri, au apărut primele postere electorale, marcând cele 85.000 de centre electorale din Franţa. Candidaţilor li se acordă timpi strict egali de antenă, la radio şi televiziune. Fiecare dintre aceştia are la dispoziţie 45 de minute de transmisie şi poate folosi trei tipuri de clipuri electorale: de un minut, de 2,5 minute, respectiv de 4,5 minute. Este de aşteptat să aibă loc un al doilea tur de scrutin, pe 6 mai, având în vedere că niciunul dintre candidaţi nu este creditat cu cel puţin 50% din voturi, pe 22 aprilie.

Confruntarea electorală atinge dimensiuni filosofice

Campania electorală a căpătat în ultimul timp dimensiuni filosofice declanşate de recente declaraţii ale lui Nicolas Sarkozy. El a sugerat, în cadrul unui interviu publicat pe opt pagini într-o revistă de filosofie, că pedofilii sunt predestinaţi genetic să devină infractori. Ulterior, într-o altă discuţie pe aceeaşi temă, Sarkozy a opinat că cei 1.200-1.300 de tineri francezi care se sinucid anual sunt şi ei predispuşi spre actul fatal.

Arhiepiscopul catolic al Parisului, Andre Vingt-Trois, s-a declarat alarmat de afirmaţii. Segolène Royal, provocată la un interviu de aceeaşi publicaţie, a declarat că este rolul oamenilor de ştiinţă, şi nu al politicienilor, să se pronunţe în asemenea chestiuni, iar François Bayrou a descris analiza lui Sarkozy ca "teribil de îngrijorătoare".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite