Franţa: Zece candidaţi în cursa prezidenţială. Sarkozy şi Hollande, rivali în turul doi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actualul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy, câştigă teren în cursa pentru un nou mandat
Actualul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy, câştigă teren în cursa pentru un nou mandat

Cursa prezidenţială franceză devine tot mai strânsă, cu cinci săptămâni înaintea primului tur al alegerilor, în beneficiul preşedintelui în exerciţiu Nicolas Sarkozy, care desfăşoară o campanie agresivă în faţa socialistului François Hollande, relatează AFP.

Zece candidaţi au depus listele cu semnături necesare pentru a se lansa în cursa pentru alegerile prezidenţiale organizate pe 22 aprilie. Candidaturile au putut fi depuse până astăzi, la ora 17.00 (ora 18.00, ora României).

Lista oficială a candidaţilor va fi făcută publică luni seara, după ce Consiliul Constituţional va face verificările necesare. Campania electorală va începe oficial marţi.

Mare favorit de la desemnarea sa drept candidat socialist, François Hollande este acum cot la cot cu preşedintele în exerciţiu în primul tur (27,5% fiecare, potrivit unui sondaj OpinionWay-Fiducial publicat ieri). În al doilea tur, el păstrează un oarecare avans, cu 55% din voturi, dar diferenţa s-a redus în ultimele zile.

"Nu mi-am făcut niciodată iluzii. Nu m-am gândit niciodată că aceste cifre ar fi cele ale marii confruntări. Diferenţele nu sunt niciodată mari", a relativizat joi seara François Hollande la televiziune.

În cadrul ultimei sale mari emisiuni înainte de începerea campaniei oficiale la 20 martie, Hollande a încercat să îşi menţină imaginea de "unificator" paşnic. "Nu ies din linia spre care m-am orientat încă de la început: coerenţă, constanţă şi încredere. Nu improvizez, nu depăşesc măsura la fiecare emisiune", a declarat el, vizându-l pe Nicolas Sarkozy, care şi-a multiplicat anunţurile în toate direcţiile.

Această strategie, fondată în special pe respingerea preşedintelui în exerciţiu de către francezi şi care i-a reuşit până în prezent, a început să genereze îndoială în presă, pe fondul reducerii diferenţei dintre cei doi principali candidaţi.

O altă îngrijorare pentru François Hollande este ascensiunea candidatului stângii radicale, Jean-Luc Mélenchon, care a obţinut 11% din intenţiile de vot în ultimul sondaj. Acesta vrea să facă o demonstraţie de forţă duminică la un marş în Paris la care aşteptaţi zeci de mii de simpatizanţi şi care ar trebui să marcheze începutul "insurecţiei civice".

Dreapta îşi concentrează atacurile pe caracterul vag al propunerilor economice ale socialistului pentru a ajunge la revenirea echilibrului bugetar în 2017.
Nicolas Sarkozy încearcă şi el să submineze credibilitatea rivalului său. Ieri, el l-a ironizat din nou pentru că "şi-a schimbat părerea într-o zi".

Preşedintele-candidat a ales un discurs antieuropean şi antiimigraţie pentru a recupera voturi de la extrema dreaptă. Această atitudine a fost criticată dur în editorialele New York Times şi Wall Street Journal.

El va trebui totuşi să ţină cont de revenirea în campanie a candidatului extremei drepte, Marine Le Pen, care după mai multe săptămâni de incertitudine a obţinut cele 500 de semnături din partea aleşilor şi este creditată cu 16% din intenţiile de vot.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite