Franţa: Proteste împotriva reformei pensiilor / Sarkozy vrea să crească vârsta de pensionare de la 60 la 62 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciile publice şi transporturile au fost perturbate joi dimineaţă în Franţa, din cauza unor greve şi manifestaţii împotriva proiectului guvernamental de reformare a sistemului de pensii, propus de preşedintele Nicolas Sarkozy, potrivit căruia vârsta minimă de pensionare creşte de la 60 la 62 de ani.

Transport urban:

În 60 de oraşe din toată ţara transportul a fost afectat de apelul făcut de cele şase sindicate care au convocat protestele. În Paris, unitatea de transport metropolitan RATP a anunţat la primele ore ale dimineţii că se află în circulaţie aproximativ trei sferturi din garniturile de metrou şi trenurile de proximitate.

Metroul parizian asigura aproximativ 60 % din trafic. Circulaţia feroviară a fost şi ea perturbată, fiind redus numărul trenurilor cu plecare sau cu destinaţia Paris şi pe liniile internaţionale. Reducerea numărului de trenuri şi de autobuze urbane a obligat populaţia să recurgă la maşina personală pentru a se deplasa, fapt care a avut repercusiuni în traficul rutier.

Trafic aerian:

Direcţia Generală a Aviaţiei Civile (DGAC) a cerut companiilor care operează pe cele două aeroporturi din Paris - Roissy Charles de Gaulle şi Orly - reducerea cu 15 % a numărului de zboruri programate între ora locală 7.00 şi 14.00 (5.00 - 12.00 GMT).

Mass media:

Posturile publice de radio France Inter şi France Info nu şi-au mai difuzat joi dimineaţă programele obişnuite. Greva, declanşată la apelul sindicatelor franceze, afectează în primul rând învăţământul.

Proiectul de reformă va fi prezentat la 13 iulie Consiliului miniştrilor şi supus votului Parlamentului în septembrie. Peste 200 de manifestaţii sunt prevăzute în întreaga ţară, iar apelurile la grevă în companii precum Michelin, Total, Aibus, BNP Paribas sau L'Oreal s-au succedat de la începutul săptămânii

Guvernul intenţionează să:

- crească vârsta minimă de pensionare creşte de la 60 la 62 de ani.

- ceară şi prelungirea perioadei de contribuţie la fondul de pensii la 41,5 ani

- persoanele cu salarii mari vor plăti taxe mai mari

Deficitul bugetar al Franţei: 7,5% din PIB, cu mult peste valoarea de 3% fixată de UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite