Franţa: Cabinetul a aprobat interzicerea voalului musulman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cabinetul frances a aprobat un proiect de lege ce interzice purtarea voalului musulman complet în spaţiul public, deschizând astfel calea noului act legislativ să fie discutat în parlament în iulie.

Preşedintele Nicolas Sarkosy a declarat că această măsură nu este una facilă. "În această chestiune, guvernul merge pe un drum despre care ştie că este dificil, dar o cale despre care ştie că este drept", a precizat Nicolas Sarkozy.

Deşi coaliţia de dreapta a lui Sarkozy este de aşteptat să treacă legea în parlament, experţii constituţionali avertizau că ar putea fi respinsă de judecători şi ar putea fi în contradicţie cu legislaţia europeană.

"Suntem o veche naţiuni unită în jurul unei anumite idei de demnitate umană, şi în special a demnităţii femeii, în jurul unei anumite idei despre cum să trăim împreună. Voalul ce ascunde faţa complet afectează aceste valori, care sunt fundamentale pentru noi, esenţiale republicii", crede liderul francez.

cei care încalcă noua prevedere prin care se arată că, potrivit textului de lege, nimeni din Franţa nu va putea purta o haină "menită a ascunde faţa" vor fi amendaţi cu suma de 150 de euro.

Oricine forţează pe cineva prin ameninţări, violenţă sau folosirea autorităţii să îşi ascundă faţă din cauza sexului său va primi închisoare pe un an sau amendă de 15.000 de euro.

Cel mai înalt organism administrativ al Franţei, Consiliul de Stat, a avertizat guvernul că ar putea fi imposibil din punct de vedere legal să se introducă o asemenea interdicţie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite