Război al declaraţiilor Ankara-Paris. Premierul Erdogan acuză Franţa de ,,genocid” în Algeria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat vineri Franţa că a comis un ,,genocid" în Algeria, ca reacţie la adoptarea de către Adunarea Naţională franceză a unui proiect de lege care pedepseşte negarea genocidului armean.

,,Acest vot care a avut loc în Franţa, o Franţă unde trăiesc circa cinci milioane de musulmani, a arătat clar nivelul periculos la care a ajuns rasismul, discriminarea şi islamofobia în Franţa şi în Europa", a declarat primul-ministru turc Recep Tayyip Erdogan.

Scopuri electorale

,,Se estimează că 15 % din populaţia algeriană a fost masacrată de francezi începând din anul 1945. Este vorba despre un genocid", a adăugat Erdogan. Ba mai mult. Şeful Guvernului de la Paris l-a acuzat pe preşedintele Nicolas Sarkozy că foloseşte ,,ura faţă de musulmani şi turci" în scopuri electorale.

Erdogan: Sarkozy să-şi întrebe tatăl-legionar de masacrul trupelor franceze în Algeria

,,Preşedintele francez Sarkozy a început să caute câştiguri electorale utilizând ura faţă de musulmani şi turci. Dacă preşedintele Sarkozy nu ştie că a fost un genocid, el poate să îl întrebe pe tatăl său Pal Sarkozy (...) care a fost legionar în Algeria în anul 1940", a adăugat Erdogan.

Citiţi şi
Deputaţii francezi incriminează contestarea genocidului armean. Turcia recheamă ambasadorul de la Paris

,,Sunt sigur că Pal Sarkozy are multe lucruri de povestit fiului său despre masacrul făcut de francezi în Algeria", a insistat premierul de la Ankara.

Pal Sarkozy: N-am mers mai departe de Marsilia

Pal Sarkozy, tatăl preşedintelui francez

Tatăl preşedintelui francez Nicolas Sarkozy a reacţionat imediat spunând că nu a fost niciodată în Algeria. ,,Nu am fost niciodată în Algeria, nu am mers mai departe de Marsilia. În Marsilia am fost înrolat patru luni", a spus Pal Sarkozy.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite