Francezii vor un referendum privind tratatul european ce instituie regula de aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ trei sferturi dintre francezi declară că vor organizarea unui referendum pe tema tratatului european care instituie "regula de aur" a echilibrului bugetar, potrivit unui sondaj al institutului CSA pentru cotidianul L'Humanite.

Preşedintele francez, François Hollande, a ales calea parlamentară pentru adoptarea acestui nou tratat european care se va aplica începând cu 1 ianuarie 2013, dacă va fi ratificat de cel puţin 12 state.

Astfel, 72% dintre persoanele intervievate au răspuns afirmativ la întrebarea dacă vor un astfel de referendum, însoţită de o explicaţie privind regula de aur, care "prevede o revenire la echilibrul bugetar până în 2016 şi s-ar impune astfel bugetului statului votat în fiecare an în Parlament". Alţi 23 la sută au răspuns "nu", iar 5 la sută nu s-au pronunţat.

Printre simpatizanţii partidului socialist, proporţia persoanelor favorabile acestui mod de ratificare este cea mai mică, 66%, iar printre cei ai Frontului de Stânga, partidul comunist şi Partidul de stânga, în special, aceasta este cea mai ridicată, respectiv 80%. Simpatizanţii dreptei au răspuns afirmativ în proporţie de 75%.

Sondajul a fost realizat prin telefon în perioada 21-22 august, pe un eşantion naţional reprezentativ de 998 de persoane cu vârste peste 18 ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite