Francezii s-au prezentat în număr mare la urne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile prezidenţiale au debutat cu trei atentate, în Corsica Un număr de 44,5 milioane de francezi au fost chemaţi, ieri, la urne pentru a-l alege pe viitorul şef al statului dintre

Alegerile prezidenţiale au debutat cu trei atentate, în Corsica

Un număr de 44,5 milioane de francezi au fost chemaţi, ieri, la urne pentru a-l alege pe viitorul şef al statului dintre cei 12 candidaţi înscrişi în cursa pentru cea mai înaltă funcţie în stat. Chiar dacă o treime din alegători erau indecişi la sfârşitul campaniei electorale, aceştia s-au prezentat în număr mare la vot.

Din păcate, scrutinul a debutat sub semnul violenţelor! Trei atentate cu bombă au avut loc în Corsica. Prima explozie a provocat pagube serioase la oficiul local al autorităţii maritime franceze, cea de-a doua a vizat o agenţie a Trezoreriei Publice, iar cea de-a treia, un releu al France-Telecom. Un tânăr de 22 de ani, cel mai probabil un trecător, a fost rănit uşor de una dintre explozii.

A fost o participare-record, peste 74% dintre cei înscrişi pe liste votaseră până la ora 17. Procentul este cel mai ridicat din 1981, când François Mitterrand a câştigat scrutinul din 10 mai. O participare semnificativă s-a înregistrat la secţiile de votare deschise pentru cei 76.000 de francezi rezidenţi în Elveţia. În oraşele elveţiene au fost deschise aproximativ 60 de secţii de votare. În raport cu alegerile prezidenţiale din 2002, numărul francezilor din Ţara Cantoanelor înscrişi pe liste s-a triplat, fiind necesare noi secţii de votare. Elveţia are una dintre cele mai importante colonii de expatriaţi francezi din lume - aproximativ 160.000 de persoane, notează AFP.

Maşinile electronice de vot au creat probleme

Ca orice scrutin, a avut şi acesta micile sale incidente. Alegătorii mai vârstnici nu s-au descurcat cu nou introdusele maşini electronice de vot, iar în Marsilia, douăzeci de birouri de vot au fost vandalizate, accesul fiind blocat aproape o oară.

Candidata socialistă la alegerile prezidenţiale din Franţa, Segolene Royal, a votat în circumscripţia sa electorală din Melle, înainte de a se concentra asupra discursului pe care îl va rosti după anunţarea primelor estimări. Surâzătoare şi destinsă, Royal, prima femeie care are şanse reale de a deveni preşedinte al Franţei, a sosit la secţia de votare la ora 12.20. Nicolas Sarkozy, creditat cu cele mai multe şanse de reuşită în aceste alegeri, a votat într-un birou electoral din Neuilly-sur-Seine, în apropiere de Paris, alături de soţia sa, Cecilia. "Aştept liniştit. Nu, sunt concentrat". Primul dintre cei 12 candidaţi care s-au prezentat la urne a fost reprezentantul Partidului Muncitorilor, Gerard Schivardi, care a votat imediat după deschiderea birourilor de votare, la ora 8.00. Indiferent cine va ajunge în turul doi, pentru Franţa începe o nouă eră, cu o nouă generaţie de politicieni.

Reduceri de preţ la hotel, pentru votanţi

Un hotel din localitatea franceză Lacaune-les-Bains a anunţat că face reducere de 50% la preţul camerelor tuturor celor care vor putea prezenta dovada că au votat în cadrul alegerilor prezidenţiale. Hotelul de trei stele "Relais de Fusiès" este situat chiar în mijlocul localităţii, în imediata vecinătate a secţiei principale de votare din oraşul citat, o recunoscută destinaţie turistică pentru francezi. "La turul doi voi oferi camere cu 25% din preţ", a spus ieri patronul, încântat de succesul avut.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite