Francezii îşi aleg mâine preşedintele, în cel mai imprevizibil tur de scrutin din istoria Hexagonului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 44,5 milioane de francezi îl votează mâine pe succesorul lui Jacques Chirac, care a fost preşedinte al Franţei timp de 12 ani. Votul începe de astăzi pentru aproximativ 882.000 de

Circa 44,5 milioane de francezi îl votează mâine pe succesorul lui Jacques Chirac, care a fost preşedinte al Franţei timp de 12 ani. Votul începe de astăzi pentru aproximativ 882.000 de francezi care locuiesc în teritoriile naţionale din afara Hexagonului şi pentru alţi 820.000 care locuiesc în alte ţări.

Un total de 12 candidaţi au încercat să intre în graţiile electoratului până azi-noapte, la ora 0.00, când a avut loc fluierul final al campaniei. Primii patru clasaţi în cursă au ales ieri sudul Franţei ca destinaţie pentru ultimele întâlniri cu alegătorii. Sarkozy s-a deplasat la Marsilia, în timp ce Segolène Royale a preferat Toulouse, Jean-Marie Le Pen a mers la Nisa, iar François Bayrou s-a întâlnit cu cetăţenii din oraşul Pau, în regiunea natală, în Munţii Pirinei.

Un sondaj de opinie dat ieri publicităţii arată că Sarkozy se menţine în frunte cu 29%, urmat de Royal cu 25%, în timp ce Bayrou coboară la 15%, iar Le Pen rămâne la 13%.

Estimările arată că Sarkozy are aproape garantat un loc în turul al doilea, programat pentru 6 mai, astfel încât prima rundă se reduce la o bătălie între Royale şi Bayrou. Totuşi, având în vedere că unu din trei francezi este indecis, actuala cursă electorală este privită ca fiind cea mai imprevizibilă din istoria Franţei. Analiştii consideră că Royale ar putea pierde în faţa lui Bayrou, dacă alegătorii ei vor considera că Bayrou are mai multe şanse de a-l bate pe Sarkozy în turul al doilea. Cotidianul "Le Monde" i-a îndemnat pe francezi, în editorialul de vineri, să îi trimită în turul al doilea pe Sarkozy şi pe Royal, motivând că este important ca "două viziuni diferite asupra societăţii" să fie reprezentate în runda finală.

Şase din 10 alegători spun că nu au încredere nici în stânga, nici în dreapta şi unu din opt este gata să îşi schimbe opţiunea iniţială.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite