Francezii, obsedaţi pe internet de "cine este evreu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Internauţii francezi caută cel mai mult pe internet cuvântul "evreu", în special cu referire la politicieni, ceea ce relevă obsesiile unei ţări marcate de o relaţie ambiguă cu antisemitismul, relatează AFP.

În versiunea franceză a site-urilor Google sau Yahoo cuvintele "evreu" şi "evreiesc" sunt asociate sistematic la alte cuvinte, în special pentru a şti dacă omul politic în chestiune este evreu sau nu.

Curiozitatea franceză cu privire la originea evreiască a unor personalităţi nu se regăseşte, însă,  pe versiunile americană, engleză şi germană a motoarelor de căutare.

Cei interesaţi de Dominique Strauss-Kahn, directorul FMI şi posibil candidat la alegerile prezidenţiale de anul viitor, alătură cel mai mult numelui acestuia cuvântul "juif" (evreu), în afara celor care adaugă "FMI" şi "2012" pentru că sunt interesaţi de activitatea lui de la Fond, dar şi de eventualele prognoze financiare.

Termenul "evreu" este asociat, în căutări, şi preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, primului ministru Francois Fillon şi altor membri ai cabinetului său vechi de trei luni.

Potrivit lui Olivier Ertzscheid, specialist în ştiinţele informaţiei la universitatea din Nantes, această tehnologie poate spune ceva cu privire la mentalitatea ţării din care vin aceste comenzi de căutare. "Nu este întâmplător că în Franţa cuvântul evreu este asociat mai multor cereri decât în alte ţări. Trebuie mers înapoi în istoria ţării în cauză", apreciază el.

Antisemitismul are o istorie lungă în Franţa, datând înainte de ocupaţia nazistă şi deportarea evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Afacerea Dreyfus de la sfârşitul secolului al XIX-lea a reprezentat un adevărat scandal  în întreaga lume, fiind centrat pe anti-semitism. Alfred Dreyfus, fost ofiţer de origine evreiască, a fost condamnat în 1894 de către un tribunal militar francez pentru spionaj în favoarea Germaniei, însă nevinovăţia lui a fost în cele din urmă recunoscută. Timp de câteva decenii societatea franceză a dezbătut chestiunea vinovăţiei căpitanului.

Chestiunea rămâne de actualitate. Partizanii lui Dominique Strauss-Kahn i-au acuzat implicit de antisemitism pe calomniatorii acestuia, care au apreciat că Strauss-Kahn, care este evreu, nu reprezintă imaginea Franţei.

Politologul specializat în antisemitism Jean-Yves Camus a apreciat drept un fapt normal că fenomenul să fie mai important în Franţa, pe de o parte pentru că aici există mai mulţi evrei, pe de altă parte pentru că Franţa are cele mai multe personalităţi evreieşti în viaţa politică. "Problema este că ceea ce găseşti tu pe Internet este adesea zvon şi exagerare", adaugă acesta.

Potrivit AFP, comunitatea evreiască din Franţa reprezintă în jur de 700.000 de persoane.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite