Fostul premier polonez afirmă că în ţara sa nu au existat închisori secrete ale CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul prim-ministru polonez, Leszek Miller
Fostul prim-ministru polonez, Leszek Miller

Fostul prim-ministru polonez, Leszek Miller, a declarat, vineri, postului local de radio Tok Fm că în ţara sa nu au existat niciodată centre secrete de detenţie ale CIA  în care să se fi aflat terorişti ai reţelei al-Qaida capturaţi de armata americană, relatează agenţia EFE

"Nu am fost niciodată de acord cu aşa ceva, întrucât statele democratice dispun de multe alte instrumente pentru a gestiona situaţiile în care există o ameninţare", a afirmat socialistul Miller. "Pot să vă confirm că nu au existat centre de detenţie ale CIA", a ţinut el să precizeze.

Leszek Miller a condus Guvernul polonez între anii 2002 şi 2003, în perioada când mai multe organizaţii de apărare a drepturilor omului au dat ca sigură, existenţa unor închisori secrete pe teritoriul polonez, la aerodromul militar din Szymany (în nordul ţării), unde ar fi fost încarceraţi activişti al-Qaida.

Declaraţia sa survine după ce fostul şef al serviciilor secrete poloneze, Zbigniew Siemiatkowski, a fost inculpat în cadrul anchetei lansate de Parchetul polonez în anul 2008 pentru investigarea presupusei existenţe a acestor închisori. Potrivit cotidianului polonez Gazeta Wyborcza, acesta este acuzat că şi-a depăşit atribuţiile prin privarea ilegală de libertate a unor persoane şi că a impus pedepse corporale prizonierilor deţinuţi, informează Agerpres.

În luna septembrie 2011, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Thomas Hammarberg, a cerut României, Poloniei şi Lituaniei explicaţii asupra presupusei existenţe a centrelor de detenţie ale CIA în aceste state.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite