Foştii spioni români nu s-au prezentat la procesul lui Carlos Şacalul, deşi au fost convocaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carlos Ramirez Sanchez, supranumit Şacalul, la proces
Carlos Ramirez Sanchez, supranumit Şacalul, la proces

Niciunul dintre foştii agenţi ai serviciilor de spionaj din Europa de Est, inclusiv din România, convocaţi de instanţa specială de la Paris să depună mărturie în procesul teroristului Carlos, nu va fi în cele din urmă audiat, din cauza problemelor de sănătate ori ca urmare a refuzului apărării de a folosi videoconferinţa.

Curtea a convocat, începând de săptămâna viitoare, nouă foşti agenţi ai serviciilor de spionaj din RDG (fosta Germanie comunistă), România şi Ungaria pentru a-i chestiona în legătură cu activităţile lor de supraveghere a grupării Carlos în perioada în care el locuia în aceste ţări, la începutul anilor 1980.

Mai mulţi dintre foştii spioni au făcut cunoscut că sunt în imposibilitatea fizică de a se prezenta în faţa instanţei pariziene. Patru dintre agenţi au propus să fie interogaţi prin videoconferinţă, dar apărarea lui Carlos s-a opus acestei soluţii tehnice.

„Cum aş putea să procedez dacă aş vrea să le arăt un document şi cum aş putea să verific dacă nu depun mărturie cu pistolul în spate?", a protestat Isabelle Coutant-Peyre, una dintre avocaţii lui Carlos, în momentul în care s-a pus problema videoconferinţei.

„Niciunul dintre aceşti martori nu a fost confruntat fizic cu Carlos în toţi aceşti ani de anchete, aşa că cerem să vină în faţa instanţei cei care sunt sănătoşi", a adăugat un alt apărător, Francis Vuillemin, citat de AFP.

Curtea de la Paris a luat act de refuzul apărării de a se folosi videoconferinţa şi de imposibilitatea de a-i constrânge pe aceşti martori să vină din străinătate. Joia viitoare, cei nouă spioni sunt aşteptaţi în faţa instanţei, în lipsa lor fiind citite depoziţiile acestora.

Ilich Ramirez Sanchez, cunoscut sub numele Carlos Şacalul, figură de primă mărime a terorismului internaţional, a revendicat într-un interviu publicat la Caracas, la 6 noiembrie, peste o sută de atacuri care s-au soldat cu moartea a 1.500-2.000 de persoane, însă contestă cele patru atentate ce îi sunt imputate de justiţia franceză, soldate cu 11 morţi şi peste 100 de răniţi.

Capturat în Sudan în august 1994, Carlos nu a mai părăsit de atunci închisorile franceze. Găsit vinovat în 1997, la capătul unui prim proces, de uciderea în 1975 la Paris a trei oameni, dintre care doi poliţişti, el a fost condamnat deja la închisoare pe viaţă

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite