Fost prim-ministru arestat la graniţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii de frontieră l-au reţinut pe Agim Ceku, fostul premier din Kosovo, pe când încerca să treacă din Macedonia în Bulgaria.Agim Ceku este acuzat de Serbia de crime de război şi a fost dat în urmărire internaţională.

Marţi seara, Agim Ceku se apropia de trecerea de frontieră de la Gheşevo. Ar fi urmat să se întâlnească la Sofia cu un secretar de stat de la externe. Autorităţile bulgare i-au pregătit însă o surpriză, şi după identificare, l-au condus în arest.

Pe numele lui există încă din luna mai un mandat emis de Interpol. Acuzaţia adusă de Serbia este legată de presupusele crime de război comise între 1998 şi 1999, pe când Agim Ceku conducea gherilele albaneze.

Activităţi militare şi paramilitare

Agim Ceku este un etnic albanez cu o carieră bogată în armată şi politică. A început ca ofiţer în armata croată, în războiul împotriva sârbilor din Croaţia, care doreau să se separe în anii ’90.

În timpul războiului din 1999 a devenit şeful Armatei de Eliberare din Kosovo, pentru ca în 2006 să fie desemnat prim ministru de către parlamentul kosovar. Imediat după jurământ, Agim Ceku a început demersurile pentru declararea independenţei provinciei Kosovo, promiţând în acelaşi timp că va acorda drepturi speciale minorităţii sârbe. Kosovo şi-a declarat independenţa la puţin timp după ce Agim Ceku şi-a încheiat mandatul de prim-ministru.

În prezent, Statele Unite şi alte 50 de ţări recunosc independenţa Kosovo, spre deosebire de alte 100 de state, inclusiv Federaţia Rusă şi Serbia şi România. 

Omul-cheie

Fostul premier a mai fost arestat pe baza acuzaţiilor de crime de război formulate de Serbia. S-a întâmplat mai întâi în Slovenia, în octombrie 2003, şi în Ungaria, în primăvara lui 2004.

De fiecare dată a fost eliberat la presiunile Misiunii ONU din Kosovo. De altfel, Agim Ceku a declarat şi acum că acuzaţiile care i se aduc sunt “înscenări politice”, iar unul dintre membrii Partidului Social-Democrat din Kosovo a spus că eliberarea lui Agim Ceku, liderul partidului, “se va petrece curând”.

Agim Ceku a trecut drept unul dintre oamenii de bază ai NATO în timpul războiului din 1999, furnizând aliaţilor informaţii importante despre trupele sârbeşti.

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite