Forurile europene, sesizate pentru spionarea ziariştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (FIJ) a cerut statelor europene să afle dacă a devenit o practică spionarea ziariştilor de către serviciile de securitate după cazurile descoperite

Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (FIJ) a cerut statelor europene să afle dacă a devenit o practică spionarea ziariştilor de către serviciile de securitate după cazurile descoperite în Germania, Olanda şi Danemarca.
"Devine tot mai clar că nu există suficiente măsuri pentru protejarea presei de supravegherea inoportună de către poliţie şi forţele de securitate în Uniunea Europeană", a spus preşedintele FIJ, Aidan White. Federaţia a transmis scrisori preşedinţilor instituţiilor europene, în care apreciază că "pare să se dezvolte o cultură a supravegherii de rutină", care poate pune în pericol libertatea presei. White a cerut Comisiei Europene şi Parlamentului European să declanşeze anchete pentru a afla dacă există o politică de supraveghere coordonată a presei europene şi dacă agenţiile de securitate cooperează în operaţiuni îndreptate împotriva presei sau a ziariştilor. În Germania, guvernul a interzis agenţiei de informaţii externe să îi mai spioneze pe ziarişti sau să îi folosească drept surse, după dezvăluirea faptului că mai mulţi reporteri de investigaţii au fost supravegheaţi, în vederea identificării surselor lor. Unii ziarişti au oferit de bunăvoie informaţii despre colegii lor, în schimbul unor sume de bani sau al unor informaţii. În Olanda, FIJ a declarat că susţine plângerile împotriva guvernului în cazul a doi ziarişti ale căror telefoane au fost puse sub supraveghere. Federaţia este îngrijorată şi pentru situaţia a doi jurnalişti danezi care riscă să fie condamnaţi la închisoare pentru publicarea de "informaţii obţinute ilegal de o terţă parte", într-o anchetă asupra motivelor invocate de autorităţi pentru a susţine războiul din Irak.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite