UPDATE Focuri de armă în faţa une şcoli evreieşti din Toulouse: patru morţi, între care trei copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atacatorul a tras focurile de armă de pe o motocicletă
Atacatorul a tras focurile de armă de pe o motocicletă

Un schimb de focuri a avut loc, luni, în faţa unei şcoli evreieşti din Toulouse, în sud-vestul Franţei a anunţat poliţia, evocând existenţa unor victime, relatează AFP.

UPDATE 18.00 Aceeaşi armă de calibru 11,43 milimetri a fost utilizată în crimele de la Toulouse, comise luni şi la 11 martie, precum şi la Montauban, la 15 martie, a declarat o sursă apropiată anchetei, citată de AFP.

"Aceeaşi armă" a fost folosită la 11 martie pentru uciderea unui militar la Toulouse, apoi, patru zile mai târziu, pentru uciderea altor doi militari la Montauban şi luni în atacul de la un colegiu evreiesc din Toulouse, soldat cu patru morţi, conform sursei citate.

Vineri, procurorul din Toulouse Michel Valet declara că "o legătură de conexitate indiscutabilă" a fost stabilită pentru a afirma că "glonţul tras la Toulouse (împotriva unui militar la 11 martie-n.r.) şi gloanţele trase la Montauban provin de la aceeaşi armă".

UPDATE 15.50 Parchetul antiterorist din Paris s-a sesizat luni în cazul anchetelor deschise după atacurile armate care au vizat o şcoală evreiască şi militari la Toulouse şi Montauban, în sud-vestul Franţei, a anunţat procurorul într-un comunicat, transmite AFP.

„Parchetul din Paris s-a sesizat în baza competenţei sale antiteroriste privind cele trei anchete demarate pentru fapte calificate drept asasinat şi tentative de asasinat în legătură cu o acţiune teroristă", a declarat procurorul Francois Molins în acest comunicat.

Patru persoane, dintre care trei copii, au fost ucise în atacul comis luni în jurul orei 08.00 (09.00 ora României) în faţa colegiului evreiesc Ozar Hatorah din Toulouse.

Potrivit martorilor oculari şi informaţiilor strânse de anchetatori, aceasta ar fi a treia crimă a unui bărbat pe scuter, după alte două atacuri împotriva unor militari la Toulouse şi în oraşul vecin Montauban, soldate cu moartea a trei soldaţi de origine magrebiană şi rănirea gravă a altuia.

UPDATE 15.00 Ministrul belgian de Interne,Joelle Milquet, a cerut luni serviciilor de poliţie o „vigilenţă specială" faţă de interesele evreieşti din Belgia, dar „mai ales faţă de locurile de învăţământ evreieşti", în urma atacului armat de la un colegiu evreiesc din oraşul francez Toulouse, relatează AFP.

Într-un alt comunicat, premierul belgian Elio Di Rupo a anunţat că a „aflat cu groază şi indignare despre atacul armat" de luni în care au fost ucise trei persoane, iar alte două au fost grav rănite.

Prezentând condoleanţe, Di Rupo „condamnă cu cea mai mare fermitate acest act, care este cu atât mai josnic cu cât loveşte din plin o şcoală şi o comunitate".

Citiţi şi:
Bătaie cu săbii în faţa unui liceu din Botoşani oprită cu poliţia

UPDATE 14.55 Atacul comis luni în faţa unei şcoli evreieşti din Toulouse, soldat cu patru morţi, dintre care trei copii, este o „tragedie naţională", a declarat preşedintele francez Nicolas Sarkozy, ajuns la faţa locului, relatează AFP.

Nicolas Sarkozy a decretat respectarea unui minut de reculegere, marţi, în şcoli şi a asigurat că „vor fi puse în mişcare absolut toate resursele pentru găsirea" ucigaşului. Ministrul de Interne Claude Guéant „va rămâne la Toulouse atât cât va fi nevoie", a adăugat el.

„Sunt copiii noştri, nu sunt doar ai voştri, sunt ai noştri", a declarat el. „Pe teritoriul republicii nu poţi să asasinezi copii fără să dai socoteală", a adăugat preşedintele. „Astăzi este o zi de tragedie naţională", a continuat el.

UPDATE 12.10 Patru persoane, dintre care trei copii, au fost ucise în atacul comis luni în jurul orei 08.00 (09.00 ora României) în faţa unui colegiu evreiesc din Toulouse, în sud-vestul Franţei, a declarat procurorul Michel Valet, citat de AFP.

Un prim bilanţ anunţa trei morţi şi doi răniţi grav. Autorul atacului se afla pe scuter şi avea două arme, dintre care una de acelaşi calibru cu cea folosită în uciderea unor militari la Toulouse şi Montauban (sud-vest).

UPDATE 11.10 Israelul se declară „îngrozit" şi afirmă că are încredere că Parisul va „elucida în totalitate" acest caz.

„Suntem îngroziţi de acest atac şi avem încredere în autorităţile franceze care vor elucida în totalitate această dramă şi îi vor trimite pe cei care se fac vinovaţi de aceste crime în faţa justiţiei", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe Yigal Palmor.

UPDATE: 11.05 Potrivit altor părinţi, ar fi vorba de patru morţi: un rabin, doi băieţi şi o fată. Fiica directorului şcolii ar fi şi ea grav rănită. Marele rabin al Franţei, Gilles Bernheim, s-a declarat „oripilat" de ceea ce s-a întâmplat, anunţând că se va deplasa imediat la Toulouse.

UPDATE 10.55 Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy şi ministrul de Interne, Claude Gueant, urmează să se deplaseze, luni, la Toulouse.

UPDATE 10.45 În urma atacaului ucigaş de la liceul din Toulouse, paza a fost întărită la toate şcolile evreieşti din Franţa.

UPDATE 10.40 Autorul împuşcăturilor din faţa liceului evreiesc, Ozar Hatorah, din sud-vestul Franţei, a folosit două arme, dintre care una similară celei utilizate în atacul asupra militarilor de la Toulouse şi Montauban, potrivit postului de radio Europe 1, citat de „Le Parisien".

Agresorul a folosit o armă automată de calibrul 11.43, similară celei utilizate în atacul asupra a trei militari la Toulouse şi Montauban, şi una de calibrul 9 milimetri.

UPDATE 10. 20 Nu este exclus să existe o legătură cu autorul celor două atacuri asupra unor militari, care au avut loc săptămâna trecută la Toulouse şi Montauban (sud-vest) şi s-au soldat cu trei morţi şi un rănit, mai scrie presa franceză.

Patrick Rouimi, unul părinţii elevilor, a declarat pentru AFP că un bărbat a deschis focul asupra persoanelor care aşteptau într-o staţie a unui autobuz şcolar care îi ducea pe elevi la o şcoală evreiască.

Potrivit martorilor oculari, incidentul s-a soldat cu trei morţi, dintre care doi copii. Autorul a fugit pe un scuter, scrie presa franceyă citând martori de la faţa locului.

Vom reveni cu amănunte

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite