Lovitură grea pentru zona euro! Fitch a retrogradat cinci ţări, printre care şi Spania şi Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia de evaluare financiară Fitch a retrogradat, vineri, cinci ţări din zona euro, printre care Italia şi Spania. Calificativul Italiei a fost scăzut cu două trepte, la "A-", cel al Spaniei, cu două trepte, la "A", iar cel al Belgiei, cu o treaptă, la "AA".

În afara Spaniei şi Italiei, agenţia Fitch a retrogradat ratingul Sloveniei cu două trepte, la "A", pe cel al Republicii Cipru cu o treaptă, la "BBB-", iar Belgia a fost retrogradată de la AA+ la AA. Pentru toate statele perspectiva este negativă ceea ce înseamnă că riscul să mai fie retrogradate în următorii doi ani este mai mare de 50%.

Agenţia a anunțat, pe 16 decembrie, că ratingul Belgiei, Spaniei, Sloveniei, Italiei, Irlandei și Ciprului sunt în proces de reexaminare în vederea unei reduceri.

Reprezentanții agenției de evaluare financiară au considerat, atunci, că găsirea unei soluții complete și coerente asupra crizei datoriilor suverane este peste puterile liderilor europeni.

Agenţia de rating a explicat că reexaminarea Spaniei ia în considerare acțiunile recente ale noului guvern de la Madrid de a reduce costurile și a implementa reforme. Fitch a avertizat că „există, în continuare, probleme cu sistemul de finanțe publice și cu activele bancare, iar piața muncii este disfuncțională".

Decizia vine după ce Standard & Poor's, a redus ratingul financiar a nouă state membre zonei euro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite