Finlanda, pentru a doua oară în recesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cifre oficiale arată că Finlanda a intrat din nou în recesiune, după primele trei luni ale anului 2010, transmite BBC.

Finlanda este prima ţară din zona euro care intră din nou în recesiune, după ce a ieşit o dată din ea.

Potrivit BBC, în primul trimestru al anului (ianuarie-martie 2010), economia finlandeză s-a contractat cu 0,4% după un declin de 0,2%, în trimestrul anterior (octombrie3-decembrie 2009).

Finlanda, care exportă hârtie şi telefoane mobile Nokia, a fost dur lovită de scăderea comerţului internaţional. Cu toate acestea, cifre oficiale publicate joi arată că exporturile au mai crescut de atunci. Exporturile Finlandei au crescut în aprilie 2010 cu 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, reprezentând cea mai mare creştere înregistrată din noiembrie 2008.

Anul trecut, un raport al Forumului Economic Mondial a calificat Finlanda drept posesoare a celei de-a şasea cea mai performantă economie din lume.

Economia Finlandei s-a contractat patru trimestre consecutive, care acoperă perioada aprilie 2008 - iunie 2009. Economia a crescut, ulterior, cu 0,5% în al treilea trimestru din 2009.

Împreună cu Luxemburg, Finlanda este singura ţară din zona euro au păstrat normele fiscale ale UE, prin care este obligată să menţină deficitul public sub 3% din PIB şi a datoriei sale sub 60% din PIB.

Cifre Eurostat arată că datoria Finlandei a fost de 44% din PIB în 2009.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite