Chişinău: Vlad Filat, desemnat premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chişinău: Vlad Filat, desemnat premier
Chişinău: Vlad Filat, desemnat premier

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a semnat decretul de numire a liderului liberal în funcţia de prim-ministru. Vlad Filat îşi va prezenta în cel mai scurt timp echipa guvernamentală, care va fi votată, săptămâna viitoare, de Parlamentul de la Chişinău.

Citiţi şi:


„Am consultat toate fracţiunile parlamentare. Partidul Comuniştilor a anunţat că are şi el o candidatură, dar a cerut timp pentru a o prezenta. Noi timp nu avem, fiindcă avem nevoie de Guvern“, a declarat preşedintele interimar, Mihai Ghimpu.

Premierul desemnat a precizat că va prezenta în cel mai scurt timp echipa guvernamentală care va fi votată în cadrul unei şedinţe speciale a parlamentului la începutul săptămânii viitoare. Filat a anunţat că în mare parte a format echipa, iar în prezent discută în mod serios partea profesională a viitorilor miniştri.

„Pentru mine este foarte important ca viitorul guvern să fie funcţional. Componenţa politică desigur va exista, dar în prim‑plan vor fi puse calităţile profesionale“, a subliniat liderul PLDM.

Structura guvernului: 16 ministere

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat ieri structura viitorului Guvern, restructurat parţial, dar cu acelaşi număr de ministere, provocând critici dure din partea opoziţiei parlamentare comuniste.

Noul Executiv va fi format din acelaşi număr de ministere - 16. Au fost însă desfiinţate Ministerul Reintegrării, care se ocupa de chestiuni ce ţin de reglementarea conflictului transnistrean şi Ministerul Administraţiei Publice Locale.

În locul lor au fost înfiinţate Ministerul Transporturilor şi Ministerul Tineretului, Sportului şi Turismului. De chestiunea transnistreană se va ocupa un vicepremier. Legislativul a redus şi numărul de autorităţi administrative centrale, de la 13 la 8.

Printre cele desfiinţase este şi Departamentul Vamal, funcţiile sale urmând să fie îndeplinite de Ministerul Economiei.Miniştrii viitorului Guvern de la Chişinău vor putea deţine şi cetăţenia altui stat, conform unui proiect de lege aprobat, ieri, de majoritatea parlamentară şi criticat de opoziţia comunistă.

Această prevedere a fost inclusă în proiectul legii cu privire la modificarea structurii guvernului şi care prevede excluderea sintagmei conform căreia „membrii guvernului pot fi exclusiv cetăţeni ai Republicii Moldova“. Fosta majoritate comunistă promovase o lege, în 2008, care interzicea mai multor categorii de funcţionari, inclusiv miniştrilor, să deţină cetăţenia altor state.

De astăzi, românii intră fără viză în Republica Moldova

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a anulat regimul de vize cu România printr-un decret prezidenţial, care intră în vigoare începând de astăzi. Decretul va fi publicat în Monitorul Oficial  astăzi şi cetăţenii români vor putea intra, de azi, în Republica Moldova, fără vize. „Urmează ca grănicerii să se conformeze decretului preşedintelui statului“, a spus Ghimpu.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite