Femeile din România se ţin departe de politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

vor să fie soţii şi mame bune şi că organizaţiile feministe se întrunesc doar pentru probleme punctuale, cum ar fi violenţa domestică, şi se luptă pentru a obţine fonduri din străinătate

vor să fie soţii şi mame bune şi că organizaţiile feministe se întrunesc doar pentru probleme punctuale, cum ar fi violenţa domestică, şi se luptă pentru a obţine fonduri din străinătate pentru activitatea lor.
Cercetarea pentru care Comisia Europeană a plătit 1,2 milioane euro a vrut să arate cât de bine sunt reprezentate femeile la nivel politic şi a fost prezentată în cadrul seminarului "Extindere, gen şi guvernare", organizat la Bruxelles de Comisia Europeană. Din zece ţări, România este pe penultimul loc în ce priveşte reprezentarea politică a femeilor în Europa Centrală şi de Est (11,2%). În spatele său se află Ungaria (9,1%). Cele mai apropiate procente de parlamentele ţărilor Uniunii Europene le au Lituania şi Bulgaria, unde 22% dintre politicieni sunt femei. În statele membre UE, procentul se ridică la 25%. "În România încă funcţionează stereotipurile. Femeile vor să fie femei în primul rând. Muncesc mult, dar nu sunt reprezentate la nivel politic", a declarat, pentru Adevărul, coordonatorul proiectului, Sara Clavero, de la Universitatea Queen din Belfast (Irlanda de Nord). Ea a adăugat că, spre deosebire de Bulgaria, statul român a înfiinţat instituţii guvernamentale care să protejeze drepturile femeii, pe care Bulgaria nu le are, dar că în ţara vecină societatea civilă este mai activă. "Am observat că în România este o competiţie foarte mare pentru obţinerea unor beneficii financiare", a adăugat Sara Clavero. Femeile sunt întotdeauna "aşezate" pe poziţii inferioare pe listele de partid. Multe înţeleg politica drept o afacere "murdară", ceea ce le îndreptăţeşte să creadă că în acest domeniu sunt mai buni bărbaţii. Când eşuează ca mame, spun că mai degrabă e propria vină decât rezultatul unor politici sociale proaste. Femeile-politician nici măcar nu comunică între ele. "România are politicieni excelenţi, care participă la discuţiile din Parlamentul European. Este foarte important să se implice şi în politicile pentru femei, în ce priveşte violenţa domestică", a declarat Irena Belohorska (Slovacia), europarlamentar. "Toate ţările care vor să fie parte a unei Europe lărgite trebuie să ţină cont că egalitatea de gen este un subiect important pe agenda instituţiilor europene. Nu trebuie să existe presiunea Comisiei Europene, iniţiativele trebuie luate la nivelul fiecărui guvern", a declarat Lissy Gröner, europarlamentar, membră a Grupului Socialist. Studiul a fost realizat de Universitatea Queen din Belfast. Timp de trei ani, s-au făcut cercetări în opt state din Europa Centrală şi de Est - Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Slovenia - plus Bulgaria şi România.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite