Familia regală bulgară, invitată în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Familia regală bulgară, invitată în instanţă
Familia regală bulgară, invitată în instanţă

Ministrul bulgar al agriculturii şi pădurilor, Miroslav Naidenov, a cerut, miercuri, unui tribunal din Sofia să redea statului 1.600 ha de terenuri muntoase şi păduri, care fuseseră restituite ex-familiei regale în 1998.

Cererea se bazează pe o verificare a procedurii de restituire, precum şi pe vânzarea unei părţi a acestor terenuri în 2007-2008 de fostul rege Simeon de Saxa-Cobourg-Gotha şi de sora lui, Marie-Louise.

Ministrul a admis, la televiziune, că familia regală are dreptul la o parte din aceste terenuri, dar îi "revine tribunalului să precizeze care sunt acestea".

Purtătoarea de cuvânt a ex-regelui, Tsvetelina Uzunova, a declarat că "şi regele este interesat ca tribunalul să judece dacă instituţiile au interpretat corect documentele disponibile, cu scopul de a pune capăt oricărei speculaţii".

Ministerul mai solicită plata a 5 milioane de leva, 2,5 milioane de euro, daune şi despăgubiri pentru tăierea a 30.000 m.c. de lemn pe terenurile incriminate din 1998.

Simeon al II-lea a devenit rege la vârsta de şase ani în 1943 şi a domnit până în 1946, dată la care a fost expulzat, iar bunurile familiei sale au fost confiscate de regimul comunist. Între 1943-1946, ţara este condusă de un consiliu de regenţă, în timp ce o intendenţă avea responsabilitatea administrării bunurilor funciare şi imobiliare, între care cele din patrimoniul regal.

Potrivit unor jurişti, intendenţa era un organ al statului şi bunurile sale nu puteau fi restituite familiei regale.

O dată cu procesul de restituire, autorizat de o decizie a Curţii constituţionale în 1998, ex-regele, în vârstă de 72 ani, şi sora lui Marie-Louise şi-au putut recupera palatul din Vrania, în periferia Sofiei, şi palatul de la Sitniakovo, în staţiunea sporturilor de iarnă Borovetz, în apropiere de Rila, notează Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite