Financial Times: Italia vrea să adopte o nouă lege privind cetăţenii UE, din cauza afluxului de romi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Publicaţia de specialitate „Financial Times" (FT) a conceput un material despre reacţia Italiei şi a celor de pe scena politică şi guvernamentală din Peninsulă faţă de măsurile de expulzare aplicate de guvernul francez şi de migraţia a romilor români. De altfel, guvernul italian de centru-dreaptă este solidar cu cel francez în politica aplicată străinilor nomazi, în ciuda faptului că Parlamentul European (PE) a condamnat în

Deşi PE a adoptat, săptămâna aceasta, o rezoluţie prin care critică politica imigraţiei susţinută de preşedintele Nicolas Sarkozy şi solicită Franţei „suspendarea imediată” a expulzărilor, Guvernul din Italia exercită presiuni pentru adoptarea unei legislaţii controversate care să permită expulzarea cetăţenilor nedoriţi din UE, pe fondul afluxului de ţigani români.

Citeşte şi:
Parlamentul European cere Franţei să "suspende imediat" expulzările romilor

Vizita oficialilor francezi la Bucureşti: Franţa solicită, România reacţionează

Italienii sunt cu ochii pe ţiganii expulzaţi din Franţa

Proiectul de decret, coordonat cu propuneri similare din partea Franţei, contravine atât poziţiei europarlamentarilor, cât şi directivei Uniunii Europene care stabileşte dreptul cetăţenilor europeni la libertate de mişcare şi la stabilirea reşedinţei în alte state membre. FT notează că această directivă UE nu oferă suficiente instrumente ţărilor pentru a-i expulza pe cei care încalcă condiţiile de şedere.

În acest context, ministrul italian de interne Roberto Maroni îşi va prezenta săptămâna viitoare propunerile în faţa Comisiei Europene, a cărei poziţie faţă de acţiunile întreprinse în Franţa a fost mai puţin vehementă comparativ cu cea a PE. De altfel,Parlamentul European "regretă răspunsul întârziat şi limitat al Comisiei Europene, în calitate de apărător al tratatelor comunitare", stipulează rezoluţia adoptată joi.

Până în prezent, propunerile lui Maroni au obţinut susţinerea Franţei, oficialii Hexagonului manifestându-şi sprjinul faţă de proiectul ministrului italian de Interne în cadrul unei conferinţe consacrată problemei imigraţiei, desfăşurată la începutul lunii septembrie.

Maroni, din Liga Nordului, vizează directiva UE din 2004 care le permite cetăţenilor UE să locuiască în străinătate mai mult de trei luni, atât timp cât îndeplinesc o serie de condiţii, precum un venit suficient. El vrea, în primul rând, înfiinţarea unei baze de date privind infractorii la nivel european. "Cei care nu respectă regulile sunt, practic, nepedepsiţi, pentru că statele nu au instrumentele necesare pentru a asigura repatrierea", a spus Maroni. "Un gol din legislaţie care trebuie umplut", a spus el, fără a oferi detalii despre propuneri.

Guvernele italiene succesive au avut de înfruntat un aflux de mii de romi, după extinderea UE şi deschiderea graniţelor. În prezent, o parte dintre cei care părăsesc voluntar Franţa, în schimbul sumei de 300 de euro, emigrează în Italia, notează „Financial Times”. În lipsa unei politici naţionale, autorităţile locale trebuie să facă faţă romilor, care trăiesc în general în tabere ilegale, în condiţii igienice precare.

Una dintre cele mai mari tabere de ţigani din Milano este demolată azi

Administraţia oraşului Milano a adoptat o poziţie dură faţă de imigranţi romi, cheltuind două milioane de euro pentru desfiinţarea a aproape 100 de tabere ilegale în 2010.

Alemanno: „Problema cu ţiganii nu vine din Franţa ci din România”

La polul opus, Gianni Alemanno, primul primar de dreapta al Romei de după război, a încercat să ajungă la un consens pentru planul său pentru nomazi, scrie FT. El intenţionează să înregistreze şi să mute circa 6.000 de ţigani din 10 tabere. Mulţi dintre ei provin din Balcani şi sunt în curs de obţinere a dreptului de şedere, pe baze umanitare, în timp ce o altă parte urmează să fie repatriată. Alemanno a declarat că guvernul va adopta decretul privind expulzările indiferent de punctul de vedere al Bruxelles-ul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite