FOTOGALERIE Militanţii anti-G20 aşteaptă 10.000 de oameni la Pittsburgh

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTOGALERIE Militanţii anti-G20 aşteaptă 10.000 de oameni la Pittsburgh
FOTOGALERIE Militanţii anti-G20 aşteaptă 10.000 de oameni la Pittsburgh

Sute de manifestanţi printre care militanţi antiglobalizare, pacifişti şi anarhişti, vor protesta la summitul G20 de joi şi vineri de la Pittsburgh, în estul Statelor Unite într-o acţiune la care sunt aşteptaţi până la 10.000 de oameni.

  • La ambasada SUA din Filipine sute de protestatari anti-G20 se luptă marţi cu forţele de ordine. Vezi FOTOGALERIE


Organizaţiile vor "să se opună modului de acţiune antidemocratic al G20 care afectează şase miliarde de oameni", iar primarul Luke Ravenstahl a asigurat că "facem tot ce ne stă în putinţă pentru ca aceşti oameni să-şi poată exercita primul amendament", referindu-se la prevederea constituţională americană care garantează libertatea de expresie.

Cu toate acestea el a cerut ajutorul a 4.000 de poliţişti federali "antrenaţi în mod intens". "Ne temem ca activităţile manifestanţilor să nu umbrească frumoasa istorie a Pittsburgh-ului", recunoaşte tânărul primar (29 de ani), care le-a promis manifestanţilor că pot defila prin oraş, dar nu a permis amplasarea taberelor în zona unde va avea loc reuniunea.

Militanţii anti-G20 - femeile pacifiste de la Code Pink, contestatarii războiului din Irak, ecologiştii şi anarhiştii - aşteaptă circa 64 de grupări eterogene şi până la 10.000 de manifestanţi pentru marele marş de vineri.


"Ceea ce mă îngrijorează este că aduc mulţi poliţişti din exterior. Aceştia sunt antrenaţi ca militarii. Manifestanţii nu trebuie trataţi ca duşmanii", adaugă această locuitoare din Pittsburgh, născută în Germania şi care a supravieţuit celor doi ani de detenţie petrecuţi într-un lagăr de concentrare.

  • După Washington (noiembrie 2008) şi Londra (aprilie 2009), Pittsburgh găzduieşte al treilea summit al grupului G20, din care fac parte principalele ţări industrializate, dar şi ţări emergente precum Rusia, China şi Brazilia
  • Liderii celor mai puternice 20 de economii din lume se vor întâlni la un an de la declanşarea crizei economice, pentru a încerca să reglementeze sistemul financiar mondial, în condiţiile în care se preconizează sfârşitul recesiunii
  • În afară de criza economică, grupul G20 va discuta despre problemele climatice, înainte de reuniunea de la Copenhaga din decembrie, la care urmează să fie fixate noi obiective pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Ţările sărace aşteaptă un ajutor din partea celor dezvoltate şi speră să obţină indicaţii în acest sens la Pittsburgh.
  • Summitul va fi prima reuniune internaţională la nivel înalt condusă de preşedintele american Barack Obama, care intenţionează să facă o expunere a transformării industriei grele în industrie ecologică.
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite