FOTO Criza a paralizat Grecia / Ciocniri violente între protestatari şi poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestatarii se luptă cu forţele de ordine din Atena
Protestatarii se luptă cu forţele de ordine din Atena

Parlamentul grec a aprobat îngheţarea pensiilor, reducerea salariilor, iar taxele şi impozitele vor creşte pentru ca ţara să iasă din criza economică profundă în care se află, în timp ce protestatarii care se opun acestor măsuri au dus lupte de stradă cu forţele de ordine.

Forţele armate au folosit gaze lacrimogene şi bastoane pentru a dispersa protestatarii care i-au atacat pe poliţişti  în faţa clădirii Parlamentului de la Atena. Primul ministru George Papandreou a plecat să ceară ajutor de la liderii europeni, dar presa din Germania îi îndeamnă pe greci să muncească mai mult.

Acesta a fost cel mai mare izbucnire de violenţă din moment ce criză s-a stabilit în Grecia de la sfârşitul anului trecut. Poliţia afirmă că a arestat cinci persoane, şi şapte ofiţeri au fost răniţi.

Peste 7.000 de demonstranţi s-au adunat în faţa Parlamentului din Atena protestând împotriva măsurilor de austeritate care sunt menite să economisească 4,8 miliarde de euro ceea ce implică taxe mai mari şi scăderea salariilor din sectorul public cu 8 procente.

Între timp, premierul Georgios Papandreu s-a întâlnit cu omologul său din Luxemburg Jean-Claude Juncker şi cu cancelarul Angela Merkel, în Germania, care i-a promis sprijin politic, nu şi bani.

Protestele au degenerat, iar tineri cu măşti pe faţă au atacat forţele de ordine în Consiliul de Stat, cea mai înală instituţie administrativă a Greciei, şi au încercat să pătrundă în clădirea Ministerului Muncii. Protestatarii au spart ferestrele câtorva bănci, hoteluri, au spart geamurile unui magazin de telefoane mobile şi ale unui restaurant.

Mijloacele de transport în comun nu au funcţionat, iar traficul aerian a fost întrerupt. De asemenea, şcolile şi instituţiile publice au fost închise, întreaga activitate din Grecia fiind paralizată din cauza protestelor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite