FMI recomandă Spaniei să ”încetinească” redresarea bugetară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional
Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional

Fondul Monetar Internaţional (FMI) consideră că Spania ar trebui să-şi "încetinească" ritmul consolidării fiscale, a afirmat, luni, directorul general al instituției, Christine Lagarde, reamintind că această ţară nu se află sub asistenţa financiară a FMI, informează AFP.

"Când este necesar şi posibil, trebuie să se reducă ritmul ajustării fiscale. Cu siguranţă, este o poziţie pe care am susţinut-o în cazul Portugaliei şi Spaniei", a declarat Christine Lagarde cu prilejul unui discurs ţinut la Washington.

Confruntată cu serioase dificultăţi financiare, Spania a refuzat să solicite ajutor internaţional, însă a anunţat în iulie un drastic plan de economii menit să recupereze 65 de miliarde euro înainte de sfârşitul lui 2014, îndeosebi prin majorarea TVA, astfel încât deficitul bugetar să fie adus sub pragul de 3 la sută din Produsul Intern Brut (PIB).

La acea dată, FMI a salutat acest plan ca fiind un "pas în direcţia corectă", amintește Agerpres.

Referindu-se la planurile de austeritate puse în aplicare în cele trei ţări din zona euro aflate sub asistenţă financiară (Irlanda, Grecia, Portugalia), Christine Lagarde a subliniat că aceste planuri trebuie aplicate "în modul cel mai adecvat şi flexibil cu putinţă".

Christine Lagarde a cerut autorităţilor să se concentreze în special pe "măsurile" politice, în locul "ţintelor" exprimate prin cifre, mai ales în ce priveşte reducerea deficitului.

"Există circumstanţe economice în care ţintele nu sunt atinse", a precizat ea.

FMI s-a declarat recent în favoarea unei prelungiri a termenului acordat Greciei, afectată de grave probleme, pentru a-şi reduce deficitul bugetar la 2,1 la sută din PIB, faţă de 7,3 la sută prevăzut pentru 2012.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite