Extrema austriacă, îndoliată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decesul charismaticului politician Jorg Heider ar putea conduce Austria spre un nou scrutin anticipat. Liderul extremei drepte austriece, Jorg Heider (58 de ani), şi-a pierdut ieri viaţa într-un accident de maşină, produs în apropiere de oraşul său natal, Klagenfurt.

Guvernatorul provinciei Carinthia a decedat în urma puternicelor contuzii suferite la cap şi la torace, după ce maşina oficială pe care o conducea a scăpat de sub control, a părăsit carosabilul şi s-a răsturnat. Liderul politic austriac, care era singur în maşină, se îndrepta spre o suburbie a oraşului Klagenfurt pentru a lua parte la sărbătorirea mamei sale, Dorli, care a împlinit 90 de ani.

CNN şi-a întrerupt programul

Vestea morţii liderului extremist a făcut urgent înconjurul lumii. Posturile de radio şi de televiziune austriece, precum şi mai multe posturi internaţionale de televiziune - Euro News, CNN, NTV, Al Jazeera - şi-au întrerupt programele pentru a anunţa ştirea. “Am primit această veste ca pe sfârşitul lumii”, s-a limitat să comenteze Stefan Petzner, purtătorul de cuvânt al liderului politic austriac. Preşedintele Austriei, Heinz Fischer, a fost mai reţinut, limitându-se să declare că moartea lui Haider este o “tragedie umană”.

Lider controversat

Haider, care şi-a condus pe rând formaţiunile politice, Partidul Libertăţii şi Alianţa pentru Viitorul Austriei, în coaliţii guvernamentale între 2000 şi 2006, a fost un politician controversat, provocând reacţii adverse şi atrăgându-şi, nu o dată, reproşurile comunităţii internaţionale din cauza declaraţiilor sale împotriva imigranţilor şi a simpatiilor sale naziste.

A atras sancţiunile UE asupra Austriei

Heider a ştiut să atingă coarda sensibilă a multor austrieci, mai ales a tinerilor, prin mesajele sale politice radicale şi xenofobe, dar a atras asupra sa şi a Austriei oprobriul comunităţii internaţionale.  El şi-a început cariera de politician în 1977, în cadrul Partidului Libertăţii, pe care l-a şi condus la guvernare, alături de conservatorii din Partidul Popular, în 2000. Declaraţiile sale radicale la adresa imigranţilor au atras, atunci, asupra Austriei sancţiuni temporare din partea UE.

Această coaliţie s-a destrămat în 2002, ducând la alegeri anticipate pe care Partidul Libertăţii le-a pierdut.După o serie de convulsii în cadrul Partidului Libertăţii, Haider s-a retras, fondând în 2005 Alianţa pentru Viitorul Austriei.

Revenire spectaculoasă

La ultimele alegeri, din 28 septembrie, Alianţa pentru Viitorul Austriei a obţinut 11% din sufragii, marcând revenirea în prim-plan a lui Heider, în timp ce extrema dreaptă a obţinut, per ansamblu, 30% din sufragii. Acum, dispariţia lui Heider poate readuce  Austria în pragul unui nou scrutin, susţin analiştii.

Exces de viteză

Ancheta declanşată imediat a stabilit că Haider conducea “clar cu viteză mai mare” de 70 de km/oră, limita permisă în zona unde s-a produs accidentul. Politicianul a pierdut controlul vehicolului după ce s-a angajat într-o depăşire periculoasă.

Maşina a lovit bordura, s-a răsucit în aer de mai multe ori, s-a izbit cu partea stângă de asfalt şi a aterizat după 36 de metri, pe roţi, de-a curmezişul şoselei. Medicii nu au mai putut decât să constate decesul. Accidentul s-a produs sâmbătă noaptea, după ora 01.00 (02.00 ora României).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite