Dezastru de proporţii biblice în Cipru: 17 morţi în cel mai grav accident militar din istoria ţării. "Satul de lângă baza militară a ars pe jumătate"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe explozii puternice au avut loc, luni dimineaţă, la principala bază navală a armatei cipriote, aflată în sudul ţării, între oraşele Limassol şi Larnaca.

UPDATE 14.27 Preşedintele Ciprului, Dimitris Christopfias, a descris explozia drept "o catastrofă de proporţii biblice", iar Andros Kyprianou, liderul celui mai mare partid din ţară, AKEL, a spus: "Este o tragedie pentru Cipru. Şi nu exagerez când spun că a fost o catastrofă. Distrugerile materiale vor fi reparate, dar vieţile pierdute...nimic nu le poate aduce înapoi".

UPDATE 13.17 Numărul morţilor a ajuns la 17, anunţă MegaTV.

UPDATE 12.39 Un român din Cipru, care lucrează în Limasol, oraş în apropiere de locul exploziei, a declarat pentru adevarul.ro că autorităţile cipriote au evacuat toţi locuitorii din zona exploziei.

"Trebuie evacuate 3 sate: Zigi, Marona si Kalavasos. Explozia a avut loc în Zigi, iar satul care este chiar lângă baza militară a ars pe jumătate. Drumul este închis, este ca după război. Au murit 4 pompieri, 4 soldati şi 3 cetăţeni".

image

Satul Zigi, care a ars pe jumătate, este un sat mic, cu o populaţie de mai puţin de 1.000 de locuitori.

"Se aude că focul ar putea fi pus de vreun musulman, dar încă se fac cercetări", a mai spus românul, care a preferat să nu îi publicăm nici numele nici poza.

UPDATE 12.07 Televiziunea Al-Jazeera spune într-un montaj realizat la faţa locului că explozia de la baza navală este cel mai grav accident militar din istoria Ciprului şi că explozia s-a auzit până la 15 kilometri depărtare.

image
image

UPDATE 11.16 Televiziunile cipriote arată imagini cu ceea ce s-a întâmplat în localităţile de lângă baza militară, cum ar fi interiorul unei biserici avariate, cu cădelniţele rupte şi icoanele dărâmate, potrivit MegaTV.

image

De asemenea, într-un sat aflat la doi kilometri distanţă de baza militară, explozia a cauzat pagube însemnate.

image

UPDATE 10.42 Preşedintele şi ministru de Interne ciprioţi sunt în drum către locul exploziei, anunţă posturile de radio.

UPDATE 10.31 Televiziunea cipriotă arată imagini cu ambulanţe şi camioane militare care duc oameni răniţi la spitale, mulţi dintre ei fiind acoperiţi cu sânge.

UPDATE10.00 Cel puţin 12 persoane au murit în urma exploziei.

image
image

Televiziunea de stat cipriotă, CyBC, a arătat imagini cu mai multe maşini avariate pe o autostradă de lângă baza militară. Unul dintre şoferi a declarat că explozia s-a simţit "ca şi cum cineva ar fi aruncat pe maşină o bombă". Ministrul de Interne a declarat la un post de radio că explozia a generat "o mare catastrofă".

image

"Am crezut că cineva a aruncat o bombă", a declarat un martor ocular.  Intensitatea exploziei a spart geamurile mai multor restaurante aflate la 3 kilometri distanţă.

Exploziile puternice s-au produs la principala bază navală a armatei cipriote, Evangelos Florakis, situată în sudul insulei, în jurul orei locale 6.00 (3.00 GMT).  "Acolo se aflau 98 de containere cu explozibil. Două dintre ele au luat foc şi au provocat explozii enorme", a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei, citat de agenţia publică CNA.

image
image

Nu se ştie momentan de la ce a pornit explozia, dar din primele informaţii se pare că e vorba despre un depozit care adăpostea muniţie confiscată în 2008 de pe o navă care mergea din Siria câtre Iran.

image

Revenim cu informaţii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite