Experţii Naţiunilor Unite avertizează guvernul francez în cazul demolărilor taberelor de romi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de romi au fost repatriaţi din Franţa
Zeci de romi au fost repatriaţi din Franţa

Experţii Naţiunilor Unite au solicitat, miercuri, guvernului francez să se asigure că demolarea taberelor de romi respectă normele europene şi internaţionale ale drepturilor omului cu privire la lipsa de discriminare, relatează AFP.

"Evacuările continuă şi ameninţă să pună familii în situaţii foarte vulnerabile", conform Raportorilor speciali pentru minorităţi, migranţi, locuinţe şi rasism.

"Evacuările forţate nu sunt un răspuns adecvat, trebuie să fie căutate soluţii alternative, conforme cu standardele drepturilor omului", a declarat într-un comunicat, Raquel Rolnik, raportor special pentru locuinţe.

"Trebuie să fie adoptate măsuri cu caracter obligatoriu de protecţie, inclusiv furnizarea de alternative pentru a locui decent".

În august, mai multe evacuări şi deportări au avut loc, mai ales în oraşele Lille (nord), Lyon (centru-est) şi Paris, amintește Mediafax.

Experţii Naţiunilor Unite au amintit că acţiuni similare au fost întreprinse în august 2010 şi au stârnit critici generalizate la nivel internaţional şi european.

"Aceste informaţii sunt îngrijorătoare, mai ales că nu este prima dată când romii sunt expulzaţi colectiv din Franţa", comentează Rita Izsak, expert independent pentru minorităţi.

"Romii sunt cetăţeni ai Uniunii Europene şi minoritatea cea mai marginalizată a Europei. În mod regretabil, aceste acte arată că romii nu se bucură încă de aceeaşi libertate de circulaţie şi de şedere şi continuă să sufere tratamente discriminatorii".

Raportorul special pentru drepturile migranţilor, Francois Crepeau, este indignat că "obiectivul final pare a fi expulzarea comunităţilor de romi migranţi din Franţa".

Acesta a arătat că "expulzările colective sunt interzise în dreptul internaţional iar repatrierile trebuie să fie voluntare, în conformitate cu dreptul internaţional şi bazate pe evaluări individuale şi o observaţie independentă".

Raportorul special pentru rasism, Mutuma Ruteere, a prevenit că "aceste evacuări şi expulzări alimentează inevitabil climatul ostil - deja îngrijorător - faţă de romii din Franţa". Acesta a subliniat de asemenea importanţa eforturilor susţinute pentru a trata marginalizarea romilor în domeniul obţinerii unei locuinţe şi a unui loc de muncă.

Experţii Naţiunilor Unite în domeniul Drepturilor Omului şi-au exprimat de asemenea îngrijorarea cu privire la practica stimulentelor financiare pentru a îi îndemna pe romi să se întoarcă în ţările lor de origine. Conform experţilor, această practică ar permite guvernului să argumenteze că romii se întorc de bunăvoie în ţările lor, protejându-se astfel de contestaţiile legale privind evacuările forţate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite