Euroscepticismul se pregăteşte de guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

cu siguranţă mai reticente la proiectele europene care costă contribuabilul, deci viitorul alegător.În Ungaria, care este presată de Uniunea Europeană din cauza depăşirii deficitului bugetar

cu siguranţă mai reticente la proiectele europene care costă contribuabilul, deci viitorul alegător.
În Ungaria, care este presată de Uniunea Europeană din cauza depăşirii deficitului bugetar stabilit de UE, euroscepticismul are toate şansele să devină temă în campania electorală pentru alegerile parlamentare din aprilie. Actuala coaliţie la guvernare formată din socialişti şi liberali, care a fost destul de critică la adresa normelor impuse de UE, poate ieşi din nou învingătoare.
În Cehia, sondajele de opinie arată că partidul conservator democrat aflat în opoziţie are deja de pe acum, cu două luni înaintea alegerilor parlamentare, un avantaj de circa şapte procente faţă de social-democraţii, care sunt împreună cu liberalii şi popularii la guvernare. Partidul conservator ceh s-a opus în repetate rânduri unei integrări totale a ţării şi constituţiei europene. Iar preşedintele Vaclav Havel, cunoscut drept unul dintre cei mai eurocritici politicieni - amintim de episodul arderii steagului UE din toamna trecută - continuă să atragă încrederea cehilor. Potrivit aceloraşi sondaje, mai mult de jumătate din cehi consideră, doar la doi ani după aderare, că UE nu este benefică ţării lor. Partidul naţionalist slovac SNS şi euroscepticii comunişti au toate şansele să intre în parlament după scrutinul din 17 iunie. Partidul de stânga Smer, acum în opoziţie, s-a pronunţat clar împotriva politicilor comunitare. Politica reformatoare a premierului slovac prooccidental, Mikulas Dzurinda, care a dus la creşterea impozitelor şi a preţului carburanţilor, riscă să împiedice o nouă victorie a premierului care a dus Slovacia în Uniune.
La alegerile din septembrie din Suedia, formaţiunea eurocritică "Juniliste", care a câştigat la alegerile naţionale pentru Parlamentul European 14 procente, se numără printre favoriţi. şi în Finlanda, care se pregăteşte pentru alegeri abia în primăvara lui 2007, partidul de dreapta, care duce o politică antieuropeană, începe deja să câştige teren. Tot în primăvara viitoare, francezii şi olandezii, care au pus anul trecut cruce Tratatului Constituţional, se vor duce la urne ca să-şi aleagă preşedintele, respectiv Legislativul. Guvernul de la Paris dă deja semne de şovăială asupra continuării procesului de extindere a UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite