Europenii nu văd bine viitorul Uniunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La aproape un an de la respingerea tratatului constituţional al UE prin referendum în Franţa şi Olanda, orizontul construcţiei europene pare la fel de neclar ultimului eurobarometru. Întrebaţi

La aproape un an de la respingerea tratatului constituţional al UE prin referendum în Franţa şi Olanda, orizontul construcţiei europene pare la fel de neclar ultimului eurobarometru.
Întrebaţi în legătură cu elementele-cheie care ar putea asigura viitorul UE, nicio idee nu a primit mai mult de o pătrime din sufragiile europenilor, cu excepţia necesităţii de a avea niveluri de trai comparabile în toate ţările membre. O Constituţie comună nu este considerată un element-cheie pentru viitor decât de 25 la sută din subiecţi, iar introducerea unei limbi comune tuturor europenilor întruneşte 22 de procente. Circa 30 la sută din subiecţi consideră euro drept un element-cheie pentru viitor. Totuşi, numai 27 la sută din ei clasează introducerea euro printre "rezultatele pozitive" ale integrării europene. Europenii sunt în general critici faţă de politica europeană. Domeniile mai bine cotate sunt cercetarea, inovarea, promovarea păcii şi democraţiei, sănătatea şi mediul. Protecţia drepturilor sociale sau a luptei împotriva şomajului au primit doar un cinci şi, respectiv, un patru. Europenii, cu precădere francezii şi italienii, sunt pesimişti faţă de viitor, numai 39 la sută estimând că Europa merge în direcţia bună.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite