Europenii nu cred in economiile tarilor lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europenii cred ca situatia economica a Uniunii Europene este mai buna decat cea a tarii lor. Acesta este concluzia ultimului eurobarometru economic. Cetatenii batranului continent sunt, in general,

Europenii cred ca situatia economica a Uniunii Europene este mai buna decat cea a tarii lor. Acesta este concluzia ultimului eurobarometru economic. Cetatenii batranului continent sunt, in general, neincrezatori in cresterea economica a tarii lor. Exceptie fac danezii si luxemburghezii. De ce sunt europenii atat de pesimisti in privinta economiei lor? Majoritatea, din cauza ratei somajului din propria tara. 62 la suta din cetateni sustin ca starea economica a tarii lor este proasta, in timp ce doar 36 la suta din ei sunt de parere ca nivelul economiei patriei lor este bun. In ceea ce priveste somajul, 78 la suta din europeni sunt convinsi ca situatia este proasta si numai 21 la suta din ei vad lucrurile in roz. Valabil pentru toti cetatenii Uniunii este convingerea ca starea economica comunitara, luata per ansamblu, este mai buna decat cea a fiecarui stat membru UE, luat in parte. Acesta insemna in cifre ca jumatate din europeni sunt multumiti de economia europeana si numai o minoritate de 36 la suta din cetateni ii contrazice. Tot in general, europenii cred ca ec onomia UE este mai performanta decat cea a Indiei sau a Chinei, insa sunt convinsi ca la acelasi capitol SUA si Japonia devanseaza Europa. Totusi, majoritatea ce-tatenilor europeni sunt sceptici cu privire la cresterea economica a Uniunii in urmatorii cinci ani, in timp ce 56 de procente sunt ceva mai optimisti. Rezultatele eurobarometrului explica si de ce asteptarile europenilor se indreapta in special catre masuri economice, care sa micsoreze rata somajului in statele comunitare.

Neincredere si reticenta
Ingrijorator este insa faptul ca cetatenilor din UE le-a scazut increderea in propriile institutii democratice. Aceasta cu precadere dupa extinderea Uniunii in 2004. Eurobarometrul arata ca dupa ultima extindere peste jumatate din europeni se arata neincrezatori in institutiile democratice nationale, ceea ce demonstreaza o crestere de patru procente fata de perioada de preextindere, cand sceptici la adresa democratiilor nationale erau doar 48 la suta din ei. Chiar daca acum unul din doi europeni este in favoarea extinderii, se remarca o reticenta din partea vechilor membre UE mai ales in ce priveste aderarea Turciei, ceea ce ar insemna depasirea granitei traditionale a Europei. In fruntea clasamentului proextindere se afla Slovenia, cu 79 la suta din populatie, in timp ce doar 31 la suta din cetatenii Austriei spun da oricarei extinderi. Expertii europeni spun ca reticenta fata de o noua extindere merge mana in mana cu neincrederea cetatenilor fata de institutiile nationale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite