Dineu pentru alegerea preşedintelui Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul suedez i-a convocat săptămâna viitoare pe şefii de stat şi de guvern pentru a desemna liderul şi ministrul de Externe ai UE. Polonia ar dori ca pretendenţii la funcţiile de preşedinte şi şef al diplomaţiei să fie intervievaţi după modelul oamenilor care îşi caută locuri de muncă.

Bursa pariurilor pentru aflarea pretendenţilor la cele mai importante funcţii din Uniunea Europeană, cea de preşedinte şi, respectiv, de şef al diplomaţiei, înainte de oficializarea lor, este în plină efervescenţă.

Numele celor două persoane ar urma să fie făcute publice, oficial, săptămâna viitoare, în cadrul unui summit extraordinar care a fost convocat de preşedinţia suedeză a Uniunii. „Un summit va avea loc la 19 noiembrie la Bruxelles“ pe tema noilor funcţii prevăzute de Tratatul de la Lisabona, a anunţat purtătorul de cuvânt al premierului suedez, Fredrik Reinfeldt. Potrivit acestuia, „prim-ministrul suedez va începe un al doilea tur de consultări şi speră că va putea prezenta candidaţii joi“, în ziua summitului.

Surse europene spun că, în ultimele zile, telefoanele oficiale dintre capitalele europene au fost foarte solicitate ca urmare a discuţiilor dintre liderii europeni, care încearcă deja să ajungă la un compromis înainte de reuniunea de săptămâna viitoare. Explicaţia este că cele două persoane au nevoie de susţinerea tuturor liderilor, această unanimitate fiind necesară potrivit procedurilor comunitare.

Lupta ţărilor mici

Preşedinţia suedeză încearcă, totodată, să evite soluţia propusă de Polonia, care cere ca alegerea preşedintelui şi a şefului diplomaţiei UE să se facă după ce candidaţii vor fi audiaţi de Consiliul European. Varşovia doreşte ca înainte de alegerea preşedintelui şi a şefului diplomaţiei europene „să aibă loc o dezbatere a şefilor de stat şi de guvern, în cursul căreia candidaţii să-şi prezinte viziunea privind aceste funcţii“. 

Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, şi omologul său lituanian, Vygaudas Usackas, au pledat pentru această soluţie în mai multe capitale europene. Varşovia consideră cu audierile ar permite şi ţărilor mai mici din UE să aibă un cuvânt de spus în alegerea celui care va conduce Uniunea în următorii doi ani şi jumătate.

Favoriţi de-o zi

Ministrul britanic de Externe, David Milliband, plasat în topul listei pentru postul de Înalt Reprezentant pentru Politică Externă şi Securitate – funcţie prevăzută în Tratatul de la Lisabona -, a anunţat deja că nu este interesat să ocupe această funcţie.

La un moment dat se vorbea de candidatura lui Adrian Severin, dar mai mulţi oficiali, inclusiv din cadrul grupului socialist european, au precizat că acesta nu are nicio şansă să conducă diplomaţia UE. În cărţi ar mai fi fostul preşedinte al Consiliului italian de Miniştri, Massimo D’Alema, dar acesta a declarat că are puţine şanse. Ministrului britanic al Comerţului, Peter Mandelson, i-a fost propusă funcţia, dar a refuzat categoric.

Potrivit unor surse anonime, citate de publicaţia „Euobserver”, premierul belgian, Herman van Rompuy, a devenit marele favorit pentru a fi numit primul preşedinte al Uniunii Europene. Fostul premier britanic Tony Blair a fost favoritul iniţial pentru acest post. Susţinerea de care s-a bucurat însă a scăzut progresiv, marile puteri, Germania şi Franţa, dorind mai degrabă o personalitate de consens. În acest profil s-ar încadra premierul olandez, Peter Balkenende, şi fostul preşedinte leton Vaira Vike-Freiberga.

Candidatul lui Merkel

După ce l-a susţinut mult timp pe Tony Blair, Sarkozy pare tentat să-l accepte pe premierul belgian Herman van Rompuy. Prezent la Berlin, la festivităţile ce au marcat 20 de ani de la căderea Zidului, liderul francez a declarat că nu are nimic împotriva belgianului, susţinut puternic de cancelarul german Angela Merkel.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite