Europarlamentarii vor bani mai mulţi pentru Sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European a aprobat alocarea a 1,5 miliarde de euro pentru noul program comunitar în materie de sănătate ce se întinde pe o perioadă de şapte ani. Deşi serviciile de sănătate se

Parlamentul European a aprobat alocarea a 1,5 miliarde de euro pentru noul program comunitar în materie de sănătate ce se întinde pe o perioadă de şapte ani. Deşi serviciile de sănătate se află în gestionarea statelor membre, PE intenţionează să îşi asume un rol şi în acest domeniu.
Raportorul PE Antonios Trakatellis a susţinut că "nu există o potrivire garantată între obiective şi programul propus", ca atare, a spus el, "fondurile trebuie să fie sporite". Comisia Europeană propusese un singur program de acţiune pentru sănătate şi protecţia consumatorului, cu un buget de 1,2 miliarde de euro, dintre care 969 milioane de euro să fie alocate sănătăţii. PE a decis ca cele două sectoare să fie separate. Noul program vizează o mai bună protecţie a cetăţenilor împotriva ameninţărilor la adresa sănătăţii, eficientizarea sistemelor de sănătate şi încurajarea cetăţenilor de a aborda un stil de viaţă mai sănătos. Constatând diferenţe majore între noile şi vechile state membre, în ce priveşte media de viaţă, starea sănătăţii şi accesul la serviciile de sănătate, eurodeputaţii au subliniat nevoia unor măsuri care să reducă astfel de inegalităţi. Ei consideră că asigurarea unui nivel ridicat de protecţie ar trebui să constituie un obiectiv al tuturor politicilor europene, prin garantarea accesului tuturor cetăţenilor, fără discriminare, la serviciile de sănătate. Pentru aceasta, este necesară îmbunătăţirea transparenţei între sistemele naţionale de sănătate, o mai mare cooperare transfrontalieră, în special în ce priveşte tratarea bolilor rare, un schimb sporit de informaţii privind serviciile medicale şi tratamentele disponibile, la fel privind posibilităţile de rambursare a cheltuielilor medicale. Programul mai include măsuri speciale de prevenire a riscurilor, informaţii pentru medici şi pacienţi şi schimb de bune practici. Rămâne de văzut dacă amendamentele PE vor fi pe placul Consiliului de miniştri al UE, sau vor fi înapoiate pentru o a doua dezbatere Legislativului european.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite