Europarlamenari prinşi că încasau diurnă şi în zilele libere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi au salarii de peste 115.000 de euro pe an, circa 10% din eurodeputaţi mai "ciupesc" câte 11.000 de euro anual încasând diurne pentru zilele când instituţia europeană nu are program de lucru.

Citiţi şi: Ce fac europarlamentarii români/ Elena Băsescu, împotriva taxei pe tranzacţii financiare, Daciana Sârbu cere din nou interzicerea cianurilor în minerit

Este vineri şi nu este sesiune în Parlamentul European. Totuşi, o bună parte din europarlamentari se prezintă "la muncă" pentru a încasa diurna de 304 euro, pentru ca, ulterior, să ia calea aeroporturilor sau gărilor şi a se întoarce acasă. Este o practică frecventă şi evidentă pe care o practică mai puţin de 10% din parlamentari: în jur de 70 de persoane din totalul de 736 de eurodeputaţi, conform unei colege a acestora, eurodeputata independentă Nikki Sinclair, scrie cotidianul 20 minutos.

Cetăţenilor europeni li se cere să strângă cureaua, iar reprezentanţii lor se lăcomesc la bani nemunciţi

În timp ce guvernele statelor europene fac apel la austeritate instituţiilor şi cetăţenilor proprii, aprobând fel şi fel de reforme şi planuri de economii naţionale, reprezentanţii cetăţenilor respectivi în Parlamentul European nici măcar nu fac eforturi pentru a disimula acceste tactici de a obţine sume frumoase din banii cetăţenilor europeni inclusiv în zilele când nu muncesc.

Sătulă de aceste practici, Sinclair şi-a denunţat colegii tabloidului englez News of the World, pe 21 ianuarie. Jurnaliştii britanici au declanşat operaţiunea de "filaj" şi fotografiile făcute vinerea la sediul Parlamentului European sunt mai mult decât incriminatoare pentru politicieni de toate doctrinele, de la comunişti la populari şi e toate naţionalităţile. Aceştia se prezintă "la muncă", chiar dacă vinerea este zi nelucrătoare, încasează diurna şi, după câteva ore (în unele cazuri chiar minute) sunt deja în aeroporturi sau gări, pentru a se întoarce acasă.

În acea zi, 160 de europarlamentari au fost la sediile din Bruxelles şi Strasbourg, 50 cu valize şi 25 au ieşit din clădiri imediat după "pontare".

Vânaţi de paparazzii din Marea Britanie

Printre europarlamentarii "vânaţi" a fost şi eurodeputata socialistă spaniolă Eider Gardiazabal, care s-a prezentat la sediu, cu geanta diplomat în mână, la ora 9.56 dimineaţa. La 10.20, parlamentara spaniolă era deja în aeroportul din Bruxelles, gata să se întoarcă acasă. Fără să se simtă jenată că a fost prinsă cu "mâţa-n sac", partidul lui Eider Gardiazabal a emis un comunicat, citat de El Mundo, prin care se dădeau asigurări că eurodeputata a muncit în acea dimineaţă, de la prima oră şi care insistă că Gardiazabal este una dintre cele mai "muncitoare" deputate europene.

Sinclair a primit numeroase critici din partea colegilor din Parlamentul European pentru acest denunţ, susţine News of the World. "Eurodeputaţii trebuie să dea exemplu şi cetăţenii trebuie să ştie pe ce se cheltuiesc banii lor", s-a apărat britanica.

Cu toate acestea, Parlamentul European nu consideră că respectivii deputaţi încalcă în vreun fel normele instituţiei.

Vezi aici de ce avantaje se bucură europarlamentarii.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite