Europa va continua proiectul avionului militar Airbus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Airbus
Airbus

Gigantul aeronautic european EADS şi ţările implicate în realizarea avionului militar A 400M au ajuns la un acord privind rezolvarea impasului în care se afla proiectul.

Anunţul a fost făcut ieri de ministrul francez al Apărării, Hervé Morin, în cadrul unei întâlniri informale a miniştrilor Apărării din UE, desfăşurată ieri la Palma de Mallorca (Spania).

EADS ameninţase cu stoparea proiectului, în lipsa unei finanţări suplimentare de 5,2 miliarde de euro. Cele şapte ţări partenere - Belgia, Marea Britanie, Franţa, Germania, Luxemburg, Spania şi Turcia - oferiseră un total de două miliarde de euro şi garanţii de creditare în valoare de 1,5 miliarde de euro. EADS a fost de acord ca restul sumei să îl acopere din împrumuturi, a anunţat Hervé Morin.

Înainte de semnarea acordului, compania a mai cerut garanţii că cele şapte ţări nu îşi vor retrage ordinele pentru cumpărarea aeronavelor. Până în prezent, numărul comenzilor se ridică la 180 de avioane. Noul avion militar costă 100 de milioane de euro şi poate transporta soldaţi, vehicule blindate şi elicoptere. Aparatul poate atinge o înălţime maximă de 12.000 de metri şi poate ateriza pe piste scurte.

Independenţă

Proiectul, la care lucrează 10.000 de oameni, are scopul de a demonstra independenţa Europei faţă de furnizorii americani din domeniul apărării. A400M a fost testat pentru prima dată în Spania, în decembrie.

.
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite