Iarna siberiană a asediat Europa. Imagini spectaculoase care arată proporţiile dezastrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagini din Spania
Imagini din Spania

Nu numai România se luptă cu nămeţi de câţiva metri şi cu ger năprasnic, ci aproape toată Europa. În plus, situaţia se va agrava la sfârşitul săptămânii, în contextul în care valul de frig a făcut deja 500 de morţi în zece zile.

Cel mai rău este în Ucraina, unde temperaturile ar putea coborî până la -30 de grade Celsius la sfârşitul săptămânii. Autorităţile au încetat să mai comunice numărul morţilor, ultimul bilanţ oficial, de marţi, indica 135 de decese, dintre care 112 cauzate direct de ger.

Strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov, este complet îngheţată, iar 130 de ambarcaţiuni au rămas blocate, fără ca utilajele de spargere a gheţii să le poată elibera din cauza vremii nefavorabile.

În Rusia, unde temperaturile se apropie de minus 22 de grade la Moscova şi de minus 34 în Siberia, 110 persoane au murit de frig anul acesta, dintre care 46 de la începutul lunii februarie, conform Ministerului Sănătăţii. Frigul a ucis de asemenea 23 de persoane în Lituania, 10 în Letonia şi una în Estonia.



77 de persoane ucise de ger în Polonia


În Polonia, în ciuda unei uşoare creşteri a temperaturilor în ultimele două zile, joi au fost înregistrate alte trei persoane decedate de hipotermie, totalul deceselor ajungând la 77 de la începutul valului de frig. La acestea trebuie adăugate circa 50 de persoane decedate din cauza sobelor defectuoase, care au cauzat asfixieri cu monoxid de carbon şi incendii.

În Cehia se aşteaptă temperturi de - 40 de grade Celsius

Imagini din Polonia

În Republica Cehă, o persoană fără adăpost a murit miercuri de hipotermie la Kolin (60 de km est de Praga), bilanţul ridicându-se la 25, iar pentru acest sfârşit de săptămână sunt aşteptate temperaturi de până la -40 de grade Celsius în munţi şi de până la -25 de grade Celsius la Praga.



În Ungaria, unde 16 persoane au murit de la începutul valului de frig, cei mai săraci se încălzesc cu bancnote. Banca centrală îşi reciclează bancnotele uzate transformându-le în brichete pentru încălzit pe care le oferă celor mai sărace instituţii sociale.

Dunărea în secorul bulgăresc, complet îngheţată

Imagini din Slovacia

În Bulgaria din cauza ninsorilor, gerului şi inundaţiilor au fost înregistraţi 29 de morţi. Sectorul bulgar al Dunării ar urma să se acopere complet cu gheaţă în cursul zilei de joi, în timp ce dimineaţă aceasta acoperea 90 la sută din suprafaţă la Ruse şi Silistra. Toate cursele de feribot între România şi Bulgaria au fost oprite, iar traficul a fost redirecţionat către podul peste Dunăre de la Ruse.



La Silistra s-au înregistrat joi minus 17,6 grade Celsius, dar situaţia începe să revină treptat la normal după viscolul din zilele precedente.
Deşi unele drumuri au fost redeschise circulaţiei, multe dintre ele rămân încă blocate de zăpadă. Satele din apropiere de Ruse şi Silistra, precum şi din regiunea vecină Dobrici sunt izolate, iar alimentarea cu apă şi energie electrică este întreruptă.

În plus, traficul feroviar a fost oprit în trei zone din Bulgaria, potrivit companiei publice de căi ferate BDZ. Astfel, trenurile nu mai circulă între Samuil şi Silistra, în nord-estul ţării, între Harmanli şi Svilengrad, în sud, şi între Radomir şi Kiustendil, în vest.

Imagini din Bulgaria Imagini din Bulgaria

BULGARIA: Iagine din localitatea inundată (GALERIE FOTO)

Niciun tren nu poate traversa podul peste Dunăre, iar pasagerii trenurilor internaţionale au fost duşi la Ruse.

70.000 de persoane isolate de zăpadă în satele din Balcani

În Balcani, temperaturile au atins în cursul nopţii noi recorduri, de -28 de grade Celsius la Sokolac, în Bosnia, de -26 de grade la Slavonski Brod, în Croaţia, de -25 de grade la Novi Sad, al doilea oraş al Serbiei, în timp ce locuitorii din capitala bosniacă Sarajevo s-au confruntat cu temperaturi de -23 de grade Celsius şi iar cei din Belgrad, cu temperaturi de -22 de grade Celsius. Numărul deceselor din Balcani a ajuns la 27.



Peste 70.000 de persoane erau în continuare izolate de zăpadă în sate retrase din Serbia, Croaţia, Bosnia, Macedonia şi Muntenegru, în timp ce în oraşul bosniac Mostar circa 15.000 de gospodării erau fără electricitate pentru a treia zi. Şi în oraşul croat Split, numărul record de fracturi a necesitat folosirea în cinci zile a stocurilor de ghips din spital prevăzute pentru doi ani. În Serbia, consumul record de electricitate a determinat autorităţile să atragă atenţia asupra unei posibile viitoare raţionalizări a consumului, inclusiv pentru gospodării. Traficul pe Dunăre a fost oprit de-a lungul Serbiei (aproape 600 de km).



Noi ninsori se anunţă în Italia


Italia, unde bilanţul intemperiilor s-a ridicat la 43 de morţi, se pregătea joi pentru un nou val de frig intens şi pentru ninsori, în timp ce armata continua activitatea de deszăpezire a satelor din sudul ţării blocate sub trei metri de zăpadă.

Meteorologii italieni anticipează rafale de vânt rece de viscol începând de joi seară în nord şi revenirea ninsorilor de vineri seară şi până sâmbătă la Roma, oraş obişnuit cu ierni extrem de blânde şi unde primăria a distribuit locuitorilor 4.000 de lopeţi.

Imagini din Serbia Imagini din Serbia

Franţa: Gerul a salvat o viaţă

În Franţa, unde frigul a făcut cinci morţi în ultimele zile, a salvat în schimb o viaţă miercuri: un om de 34 de ani a vrut să se sinucidă aruncându-se de pe un pod înalt de trei metri la Mulhouse, însă gheaţa de pe canal era atât de groasă încât nu a cedat sub greutatea bărbatului, iar aceasta a fost numai rănit uşor.



În Olanda însă nu a fost suficient de frig: legendara „Cursă a 11 oraşe", concurs de patinaj de 200 de kilometri, la care au luat parte mii de persoane pe canalele îngheţate ale provinciei Frise pentru ultima dată în 1997, nu poate avea loc „în acest moment" deoarece gheaţa este pe alocuri prea subţire.


Ninsori şi frig şi în nordul Africii


Valul de frig a atins şi nordul Africii, în special Algeria, unde bilanţul morţilor era joi de 44 de persoane, fiind aşteptate de asemenea noi căderi de zăpadă şi de grindină de la sfârşitul săptămânii şi până marţi

Imagini din Franta Imagini din Olanda Imagini din Spania
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite