Europa în viziunea Berlinului şi Varşoviei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle
Ministrul german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle

Germania şi Polonia susţin ideea alegerii directe a liderilor Uniunii Europene de către cetăţeni, pentru a face faţă euroscepticismului alimentat în special de criza datoriilor.

„Ne-am gândit la o modalitate prin care să restabilim încrederea în Uniunea Europeană", a declarat ministrul german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, care a participat la Varşovia la o întâlnire a grupului de reflecţie privind viitorul UE.

Acest grup, format din miniştri de Externe din 11 ţări europene, se pregăteşte să prezinte o serie de recomandări preşedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, şi preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, două organisme europene în care liderii nu sunt aleşi în mod democratic.

Fondul Monetar European

Westerwelle şi Sikorski pledează pentru o reformare din temelii a Uniunii Europene, în regim de urgenţă. Cei doi susţin că trebuie reformată Uniunea Economică şi Monetară, abordată reforma structurală şi creşterea competitivităţii. Sunt vizate puteri mai mari la nivelul UE pentru supravegherea bugetelor statelor membre, în aşa fel încât coordonarea economică între state să fie mai strânsă în domeniile importante pentru creşterea economică şi competitivitate.

Cât despre Mecanismul European de Stabilitate, acesta  ar trebui dezvoltat în „Fondul Monetar European".Implementarea acestor măsuri înseamnă mai multe puteri la nivel european, dar acestea trebuie să fie legitimate democratic, în opinia şefilor celor două diplomaţii, care propun întărirea Parlamentului European şi implicarea parlamentelor naţionale, prin crearea unui comitet permanent comun.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite