"Noua Europa" ramane la mare distanta de "vechea Europa"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constatarile unui raport al Bancii Mondiale in problemele cresterii economice, ale saraciei si inegalitatilor in Europa rasariteana si fostul spatiu sovietic (in total 27 de tari), in perioada

Constatarile unui raport al Bancii Mondiale in problemele cresterii economice, ale saraciei si inegalitatilor in Europa rasariteana si fostul spatiu sovietic (in total 27 de tari), in perioada 1998-2003, ofera motive de reflectie. Potrivit raportului, tarile care s-au aflat in spatele fostei Cortine de Fier au in fata lor un drum inca foarte lung de parcurs nu numai pentru a ajunge din urma tarile occidentale, dar chiar si pentru a atinge nivelul de dinaintea prabusirii comunismului.
In 2003, 61 milioane de oameni - sub pragul saraciei
Intr-adevar, daca in 1988, cu un an inaintea prabusirii comunismului, numarul locuitorilor pe ansamblul acestei zone, care erau considerati saraci, adica avand un venit pe zi sub doi dolari, reprezenta patru la suta, in 2003, saracia afecta 12 la suta din totalul populatiei, respectiv 61 milioane de oameni. Raportul releva, in continuare, ca 153 milioane de persoane care beneficiau de un venit de patru dolari pe zi sau ceva mai putin, fara a putea fi considerate sarace, ramaneau vulnerabile din punct de vedere economic. Situatia era totusi mai buna decat cu cinci ani in urma, cand procentajul saraciei se ridica la 20 la suta, fiind insa departe de a putea fi socotita satisfacatoare. Imbunatatirea relativa constatata s-a datorat redresarii economice intervenite in Rusia, ca urmare a cresterii pretului mondial al petrolului, ca si progreselor inregistrate in tarile rasaritene care s-au alaturat, recent, Uniunii Europene, ceea ce le-a permis extinderea pietelor de desfacere si infaptuirea reformelor necesare. Exista insa si o exceptie, si anume cel mai mare dintre noii membri ai UE, Polonia, unde, in perioada celor cinci ani la care se refera raportul, numarul saracilor nu numai ca nu a scazut, dar a inregistrat o crestere.
Socul tranzitiei
Raportul mentioneaza, in acelasi timp, "socul tranzitiei" resimtit in tarile rasaritene ca urmare a trecerii bruste la economia de piata. "Erodarea beneficiilor legate de accesul la serviciile sociale a produs un sentiment acut de frustrare", constata autorii raportului - de unde si concluzia ca introducerea unor reforme care sa acopere golurile produse este o necesitate a carei realizare nu mai poate intarzia. Pe de alta parte, raportul constata ca, pana si in tarile unde nivelul saraciei s-a redus, nu au fost create suficiente noi locuri de munca. Nivelul folosirii fortei de munca, in raport cu ansamblul populatiei, pe ansamblul noilor membri ai Uniunii Europene si al Europei de sud-est, este inca mult sub standardele UE, respectiv 56 la suta, fata de obiectivul de 70 la suta, stabilit la Lisabona. Barierele administrative, coruptia, fiscalitatea inalta si ineficienta mecanismelor judiciare constituie obstacole in calea investitiilor care ar putea contribui sensibil la cresterea numarului locurilor de munca. Exista, de asemenea, inegalitati sensibile in ce priveste accesul la serviciile de calitate si in nivelul consumului.
In 2007 vor exista in continuare 40 milioane de saraci
"La actualele niveluri de crestere, in 2007 vor exista inca 40 milioane de saraci (in tarile care fac obiectul raportului - n.r.), iar 110 milioane persoane vor fi vulnerabile din punct de vedere economic. Din cauza acestui fapt si amenintarilor la adresa atingerii obiectivelor propuse pe planul dezvoltarii, este esentiala adoptarea unor masuri care sa accelereze cresterea si sa asigure ca intreaga populatie sa beneficieze de pe urma acestei cresteri", concluzioneaza conducatorul echipei care a intocmit raportul, Asad Alam.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite