Europa are nevoie de o politică energetică unificată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o "Carte Verde" dată publicităţii la Bruxelles, Comisia Europeană cheamă ţările membre să acţioneze în strânsă colaborare pentru asigurarea fluxului de resurse energetice de care UE

Într-o "Carte Verde" dată publicităţii la Bruxelles, Comisia Europeană cheamă ţările membre să acţioneze în strânsă colaborare pentru asigurarea fluxului de resurse energetice de care UE are nevoie. În felul acesta, UE va dispune pe piaţa energiei de o capacitate de negocieri care va fi întrecută doar de cea a SUA.
"Ne aflăm într-un nou secol, inclusiv din punct de vedere al energiei, cererea e în creştere, rezervele Europei scad, investiţiile sunt sub necesităţi, clima este în curs de schimbare. Se impune o abordare care să ţină seama de aceste noi realităţi", a spus preşedintele CE, Barroso. În opinia sa, este de importanţă vitală ca liderii UE să abandoneze cele 25 politici energetice "disparate şi necoordonate" existente şi să vorbească, în această privinţă, cu o singură voce.

Este nevoie de un for energetic unic
Totuşi, viziunea unei pieţe unificate a energiei se izbeşte de rezistenţa unor ţări ca Franţa sau Spania, care se împotrivesc preluării companiilor lor energetice de către firme străine rivale.
În consecinţă, CE recomandă crearea unui for unic de reglementare a problemelor energiei şi realizarea unui sistem energetic interconectat la nivelul întregii UE. Barroso a mai atras atenţia că Europa trebuie să ia în calcul, în afara surselor clasice de energie, şi pe cele alternative, inclusiv energia nucleară, pentru a se asigura ca în viitorii 20 de ani jumătate din necesităţile sale să fie acoperite din surse cu procentaj redus de emisii poluante.

Pact energetic cu Rusia
Barroso a apelat cu vigoare în favoarea unui pact energetic cu Rusia. "Avem nevoie de un nou parteneriat cu Rusia. Suntem interdependenţi unii de alţii. Avem nevoie de un flux continuu de energie din Rusia, în primul rând gaze. Cred că este şi în interesul Rusiei să aibă o piaţă stabilă şi o relaţie stabilă cu un client atât de important cum este Uniunea Europeană", a spus el, dezvăluind că, spre sfârşitul lunii, va avea convorbiri la Moscova cu preşedintele Putin, pentru a discuta ansamblul acestor chestiuni.

Polonia face opinie separată
Pe de altă parte însă, Polonia se opune propusului pact energetic cu Rusia, venind cu propriul ei plan, care a fost prezentat de preşedintele polonez Lech Kaczynski cu prilejul recentei sale vizite la Berlin. Planul, care urmăreşte să diminueze actuala dependenţă energetică a Varşoviei de Moscova, prevede încheierea unui tratat european al energiei deschis ţărilor UE şi NATO şi care să excludă Rusia. Chiar dacă livrările din Rusia sunt prevăzute în continuare, aranjamentele de securitate energetică vor fi însă reglementate exclusiv între semnatarii tratatului, care ar urma să-şi furnizeze reciproc asistenţă în cazul unor situaţii de criză. Europa trebuie să respingă "orice fel de naţionalism" în sectorul energetic, a comentat Barroso.

1.000 miliarde de euro pentru infrastructura
Preşedintele Comisiei Europene a mai declarat că absenţa unei infrastructuri corespunzătoare şi insuficientele spaţii de depozitare constituie obstacole în calea livrărilor de petrol şi gaze şi contribuie la creşterea preţurilor. Guvernele şi companiile energetice din Europa ar trebui să cheltuiască circa 1.000 miliarde de euro pentru modernizarea şi extinderea infrastructurii existente.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite