Europa încearcă să se apropie de vecinătatea strategică a Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parteneriatul Estic va reprezenta un test important pentru UE, care intenţionează să-şi consolideze relaţiile cu şase foste republici sovietice.Liderii Uniunii se reunesc, joi, la Praga, pentru lansarea oficială a iniţiativei polono-suedeze. Moscova acuză UE că-şi extinde sfera de influenţă în detrimentul Rusiei.

Cu două zile înainte de summitul de la Praga, Parteneriatul Estic, iniţiat de Polonia şi Suedia în 2007, continuă să provoace diver­genţe.

Preşedintele Viktor Iuşcenko a salutat ieri fără entuziasm proiectul pe care Uniunea Europeană îl va lansa cu Ucraina şi alte cinci foste republici sovietice. „Nu este o iniţiativă rea. Este foarte bine că UE îşi dezvoltă propria strategie pentru contactele cu statele din Europa de Est”, a declarat Iuşcenko.

Afirmaţia preşedintelui Iuşcenko vine după ce Ucraina a dat de înţeles că nu este pe deplin mulţumită de noua platformă de cooperare, pe care o consideră insuficient de ambiţioasă din perspectiva obiectivelor pe care şi le propune Kievul în relaţia cu UE.

Şi preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a criticat recent Parteneriatul Estic, în care vede o „încercuire a Rusiei“. Iniţativa care va fi lansată joi la Praga vizează să consolideze relaţiile Europei cu şase state foste sovietice - Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, situate între graniţa estică a Uniunii şi Rusia.Proiectul nu le oferă însă acestor ţări nicio perspectivă de aderare la UE.

Acestea beneficiază deja, cu excepţia Belarusului, de fonduri europene în cadrul politicii de vecinătate a UE, care vizează susţinerea reformelor în statele de la estul şi sudul Uniunii.

Proiectul, ameninţat de tensiuni politice

Pe de altă parte, analiştii au atras atenţia că protestele violente care au avut loc luna trecută în Republica Moldova, manifestaţiile anti-Saakaşvili din Georgia şi permanenta criză din Ucraina aduc o lovitură serioasă speranţelor europenilor de a stabiliza aceste ţări. Iniţial, singura incertitudine legată de acest summit se referea la invitarea preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, considerat „ultimul dictator din Europa”.

UE condiţionase invitarea lui de luarea mai multor măsuri de democratizare. Între timp, tensiunile au luat amploare în Republica Moldova după alegerile din 5 aprilie, iar Ucraina, cealaltă ţară care trebuia să fie motorul acestui parteneriat, este mai mult ca niciodată sfâşiată de diviziuni între preşedintele Viktor Iuşcenko şi premierul Iulia Timoşenko.

„Nu acestea sunt circumstanţele ideale pentru lansarea acestui parteneriat”, a explicat Tomas Valasek, director la Centrul de reforme europene. El a atras atenţia că este foarte posibil ca şi Georgia să se înscrie pe o cale spre instabilitate până la 7 mai, având în vedere că opoziţia manifestează zilnic împotriva lui Saakaşvili.

Europenii, divizaţi

În acest context, preşedintele Vladimir Voronin şi omologul său belarus, Aleksandr Lukaşenko, nu vor fi prezenţi la reuniunea din Cehia. În plus, primul proiect de declaraţie prezentat de preşedinţia cehă a UE pentru summitul de joi a provocat disensiuni între vechii şi noii membri ai Uniunii.

Două puncte fac în special obiectul polemicii, au confirmat pentru AFP diplomaţi europeni. Nemulţumirea vizează în primul rând calificarea acestor state drept „ţări europene”, un termen respins de ţările din Europa de Vest. Acestea ar prefera să se vorbească despre „ţările estice ale Europei”. La toate acestea, se adaugă un diferend mai profund legat de promisiunea UE în privinţa unei viitoare liberalizări a vizelor pentru cetăţenii celor şase ţări sovietice.

În plus, proiectul propus de preşedinţia cehă vorbeşte despre perspectiva unei liberalizări, „uitând” să adauge că această perspectivă nu poate fi avută în vedere decât „pe termen lung”, aşa cum au decis liderii UE la ultimul summit martie.
În acest context, Rusia a acuzat UE că vrea acest parteneriat cu şase foste republici sovietice pentru a-şi extinde „sfera de influenţă” în detrimentul Moscovei.

Strategie

Pe lângă summitul pentru lansarea Parteneriatului Estic, Praga găzduieşte şi o întâlnire a UE cu ţările-cheie pentru proiectul „coridor sudic” menit să asigure transportul de gaz din Marea Caspică spre Europa. Printre ţările care vor fi invitate se află Georgia, Turcia şi Kazahstan.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite