Europa, în declin demografic alarmant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UE, care are în prezent cu 160 milioane de locuitori mai mult decât SUA, va fi ajunsă din urmă de America până în 2050 Prognozele demografice arată că, la nivelul Uniunii Europene,

UE, care are în prezent cu 160 milioane de locuitori mai mult decât SUA, va fi ajunsă din urmă de America până în 2050

Prognozele demografice arată că, la nivelul Uniunii Europene, raportul dintre populaţia de peste 65 de ani şi cea încadrată în muncă se va dubla până în 2050, de la un sfert, în prezent, la jumătate. Uniunea Europeană, care se doreşte contraputerea mondială capabilă să balanseze supremaţia SUA, se vede depăşită fără drept de apel de America, în ce priveşte numărul de locuitori.

Prognozele ONU arată că fiecare ţară europeană va avea o populaţie mai mică în anul 2050, singurele excepţii posibile fiind Irlanda şi Franţa, prima pentru că are o rată mare a natalităţii, iar a doua datorită unei rate mari a imigraţiei. Astfel, SUA, a cărei populaţie este în prezent mai mică decât a UE cu circa 160 milioane de locuitori, va ajunge din urmă Europa până în 2050. Ratele natalităţii scad de mai multe decenii pe continent. Cu o rată a fertilităţii de 1,8 copii/femeie, cea mai mare din Europa, Irlanda este singura ţară care se apropie de procentul de 2,1. Cele mai mici rate de fertilitate, de 1,2%-1,3%, sunt în ţări precum Cehia, Slovacia, Polonia, România sau Bulgaria. În Polonia, de exemplu, populaţia a scăzut cu o jumătate de milion în ultimii şase ani, iar estimările arată că vor fi cu 6 milioane mai puţini polonezi până în 2030.

Politici de natalitate generoase

Tendinţa demografică alarmantă a determinat guvernul german să acorde, din ianuarie 2007, importante beneficii financiare femeilor care au copii. Noul program intitulat "Banii părinţilor" prevede că un adult, care renunţă la serviciu pentru că devine părinte, are dreptul la o compensaţie lunară de două treimi din salariul net, până la un cuantum maxim de 1.821 euro. Cei care au salarii mici au dreptul chiar la 100%. Acest beneficiu este acordat pe o durată de până la 12 luni sau chiar 14 luni dacă ambii părinţi au grijă de copil. Franţa şi Suedia plătesc subvenţii aproximativ în aceeaşi valoare şi au, în plus, o reţea extinsă de centre de îngrijire a copiilor de vârstă preşcolară la preţuri foarte mici. Franţa oferă chiar şi ajutor de îngrijire la domiciliu a copilului. Marea Britanie acordă vouchere în valoare de 375 de euro fiecărui nou-născut, iar în Rusia există un bonus de 7.363 de euro pentru fiecare familie, începând de la al doilea copil. În Norvegia, mamele au dreptul la 12 luni plătite în proporţie de 80% sau 10 luni plătite integral.

Circa 10% din europence exclud maternitatea

Din ce în ce mai multe europence aleg să nu aibă copii, fără a fi infertile, susţine dr. Catherine Hakim, sociolog la London School of Economics. Într-un interviu acordat BBC, ea susţine că acesta este un fenomen care ia amploare în multe ţări europene, deşi nu există statistici oficiale. Potrivit sursei citate, în prezent, procentul femeilor care ajung la vârsta de 45 de ani fără a avea copii este de circa 10%, în cele mai multe ţări din Europa, dar el s-ar putea dubla în câteva zeci de ani. În Germania, acest procent a ajuns deja la 30%. Un studiu derulat de ONU arată că numai 3% din femei sunt infertile. "Persoanele care aleg să nu aibă copii încep să declare deschis acest lucru, fără a considera în niciun fel că au un comportament deviant. Ele pun acest lucru pe seama stilului de viaţă ales", declară dr. Hakim.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite