Europa isi blindeaza granitele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imigratia, denumita de unii politicieni extremisti occidentali, asa cum sunt cei din Liga Nordului, "noua invazie a barbarilor", considerata de liberalii radicali o salvare in extremis de la ,cosmarul

Imigratia, denumita de unii politicieni extremisti occidentali, asa cum sunt cei din Liga Nordului, "noua invazie a barbarilor", considerata de liberalii radicali o salvare in extremis de la ,cosmarul demografic" si criza de productivitate, suscita vii discutii in Europa Occidentala. Proliferarea terorismului islamist in Europa si presiunea crescanda a economiilor asiatice nu au facut decat sa alimenteze si mai mult temerile vesticilor. Fie ca este reprezentata de ,instalatorul polonez", ,constructorul roman" sau de catre multiplele grupari criminale nationale din Europa Occidentala, imigratia, fie ea legala sau clandestina, reprezinta o tema majora de dezbatere, guverne putand fi aduse sau inlaturate de la putere in functie de pozitia pe care o adopta in aceasta problema. In anii din urma, mai ales dupa atentatele de la Madrid si Londra, se constata o atitudine mai ferma a guvernelor occidentale fata de imigratia ilegala si una mai restrictiva fata de afluxul legal de forta de munca din partea estica a continentului. Marea Britanie, Franta, Spania, Germania si Austria incearca sa limiteze afluxul de imigranti, perfectand o serie de mecanisme de descurajare, de la campanii de publicitate pana la infiintarea de departamente antiimigratie in cadrul politiilor nationale. In 2005 se poate vorbi chiar de o alianta franco-spaniola in combaterea imigratiei clandestine, Spania aflandu-se la originea initiativei de organizare a unor curse aeriene comune pentru expulzarea clandestinilor.
Conservatorii: imigratia in Marea Britanie trebuie limitata
La inceputul lunii ianuarie, liderul opozitiei britanice, conservatorul Michael Howard, a pledat in favoarea limitarii imigratiei, prezentata drept principalul obiectv al campaniei formatiunii sale la alegerile generale din luna mai. El a promis impunerea unei limite anuale a imigrantilor si a unor cote privind acceptarea solicitantilor de azil. Howard a promis si reducerea numarului permiselor de munca, precum si monitorizarea continua a securitatii porturilor. ,Marea Britanie, declara Howard in discursul sau, a primit refugiatii si familiile care vor sa munceasca. Stiu, pentru ca familia mea a fost una dintre ele (...). Insa Marea Britanie a ajuns intr-un punct critic. Comunitatile noastre nu mai pot integra nou-venitii. Imigratia trebuie controlata", a adaugat el. Howard provine dintr-o familie mixta de imigranti, tatal fiind roman, ajunsa in Marea Britanie in 1939.
Spania a facut ordine inainte de a inaspri conditiile
In februarie, autoritatile au demarat un proces exceptional de reglementare a situatiei imigrantilor clandestini, de care au beneficiat cele peste 500.000 de persoane aflate ilegal in aceasta tara. Masura a fost decisa de guvernul socialist condus de Jose Rodriguez Zapatero, pentru ,a pune capat muncii la negru, care alimenteaza economia subterana, si pentru a evita costurile sociale pe care le genereaza slujbele ilegale". Noile reguli s-au aplicat imigrantilor clandestini care se aflau in Spania de cel putin sase luni si care puteau dovedi ca au un contract de munca. In Spania traiesc aproximativ 2,6 milioane de cetateni straini, dintr-o populatie totala de 43,2 milioane de locuitori, potrivit statisticilor oficiale. Peste un milion dintre acestia ar fi imigranti clandestini, intre care o treime ecuatorieni, urmati de columbieni, romani, marocani, argentinieni, bulgari si ucraineni. In paralel, Spania a criticat Uniunea Europeana pentru lipsa unui cadru comun de dezbatere si informare in domeniul imigratiei.
"Fenomenul Sarkozy"
Nicolas Sarkozy, care are si functia de vicepremier, s-a remarcat printr-un discurs propagandistic foarte dur impotriva imigratiei ilegale, fapt ce l-a facut si mai popular intr-o Franta etern aflata in cautarea unui lider providential. De altfel, Sarkozy - liderul UMP (Uniunea pentru o Miscare Populara) - propune organizarea unei dezbateri parlamentare anuale pe tema imigratiei. Sarkozy si-a stabilit chiar un plan de expulzari, anuntand ca si-a propus ca, in anul 2005, sa fie expulzati 23.000 de imigranti ilegali, cu 50 la suta mai mult decat in anii trecuti. Facand bilantul primelor opt luni, la jumatatea lui septembrie, Sarkozy anunta ca aproape 13.000 de cetateni straini, aflati ilegal in Franta, au fost expulzati. Acesta a adaugat ca romanii si bulgarii nu se bucura de nici o protectie judiciara speciala impotriva deportarii. ,Faptul ca Romania si Bulgaria sunt candidate pentru aderarea la UE nu schimba nimic", a mai spus el.
Compania aeriana antiimigratie clandestina "Sarkozy -Alonso"
La inceputul lunii iulie, ministrul francez de interne, Nicolas Sarkozy, a anuntat ca cele mai mari cinci tari europene (G5), reunite la Evian, vor organiza in comun curse aeriene pentru expulzarea imigrantilor clandestini. ,Vom organiza impreuna curse aeriene pentru repatrierea imigrantilor clandestini din Marea Britanie, Spania, Germania, Franta si Italia", a adaugat responsabilul francez. Evident, primele transporturi comune, petrecute in luna octombrie, au avut la bord ,ilegali" din Romania si tarile CSI.
Franta si Spania, "plan global de reactie"
Cu ocazia intalnirii dintre premierii celor doua state de la Barcelona, de la jumatatea lunii octombrie, Franta si Spania au decis sa lanseze o initiativa globala, in cadrul Uniunii Europene, referitoare la imigratia clandestina. De Villepin si Zapatero sustin organizarea unei ,reuniuni euro-africane", la care sa participe tarile de origine, tarile de tranzit si tarile de destinatie ale imigratiei, urmand ca Parisul si Madridul sa perfecteze ,un plan global de reactie in domeniul imigratiei".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite