Europa: zeci de morţi de ger

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Un frig năprasnic, însoţit de viscol, s-a abătut asupra Europei, provocând moartea a 42 de persoane în Polonia, şi a cel puţin şase în Germania. Temperaturile au coborât sub -20 grade Celsius în Polonia, în timp ce în landul german Bavaria mercurul termometrelor a indicat ieri un minim de -33,6 grade Celsius. Sudul Europei a fost şi el afectat.

Mai multe regiuni din nordul şi centrul Portugaliei au fost plasate în stare de alertă, din cauza temperaturilor scăzute.

În Italia, unde iernile sunt în general mai blânde, ninsorile abundente şi temperaturile sub zero grade au provocat haos în ultimele zile.

În Sicilia, Ministerul Apărării a trimis elicoptere cu echipe ale protecţiei civile spre locuitori care aveau nevoie urgentă de îngrijiri medicale.

În nordul Franţei, unde în weekend s-au înregistrat -24 grade Celsius, un şomer a fost găsit mort în apropiere de Arras.

Haos în trafic

Mii de călători au rămas blocaţi în trenuri, în gări, pe şosele şi în aeroporturi. Cel puţin patru persoane au murit în Finlanda, în accidente rutiere, din cauza viscolului. Pe aeroportul din Bruxelles şase zboruri au fost anulate ieri şi mai multe au înregistrat întârzieri. Pe autostrăzile belgiene, gâtuirile de trafic cumulau, ieri la prânz, circa 43 de kilometri.

În vestul Germaniei, aeroportul Düsseldorf a fost complet închis din cauza ninsorilor. Cincizeci de zboruri au fost anulate şi pe aeroportul din Frankfurt, cel mai mare din Germania, iar 15 avioane au fost redirecţionate.

Traficul feroviar şi aerian, ca şi o parte a transportului cu autobuze şi tramvaie au fost perturbate ieri, şi în Olanda.

În reţeaua feroviară olandeză, una dintre cele mai dense din Europa, circulau, în medie, numai două trenuri pe oră, iar autorităţile au recomandat cetăţenilor să evite călătoria cu trenul. În jur de 700 de pasageri în tranzit, ale căror zboruri au fost anulate, au petrecut noaptea de duminică spre luni în paturi de campanie instalate în incinta aeroportului olandez Amsterdam-Schiphol.

Restricţii de circulaţie în Bulgaria

Ministerul Afacerilor Externe atenţionează cetăţenii care doresc să călătorească în ţara vecină că trebuie să-şi pregătească maşina corespunzător, "având în vedere situaţiile neplăcute şi uneori grave în care s-au aflat cetăţeni români, în iernile trecute, pe drumurile din Bulgaria".

Chiar dacă autorităţile locale fac eforturi pentru deszăpezirea permanentă a drumurilor, există o serie de restricţii de circulaţie pe drumurile naţionale şi prin trecătorile montane, în special pentru camioanele de mare tonaj.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite