Eurodeputat britanic expulzat din PE din cauza unui comentariu fascist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Godfrey Bloom, în 2008  / foto: AFP
Godfrey Bloom, în 2008 / foto: AFP

Eurodeputatul britanic Godfrey Bloom fost expulzat miercuri din Parlamentul European. Motivul? A  comparat discursul unui coleg de-al său german, cu cel al naziştilor.

Schimbul de replici a avut loc în cadrul unei dezbateri asupra crizei economice, în contextul în care eurodeputatul german Martin Schulz, preşedintele grupului socialiştilor, apăra necesitatea ca ţările europene să acţioneze împreună. Godfrey Bloom, eurodeputat în cadrul Partidului pentru Independenţa Regatului Unit, care militează pentru ieşirea Marii Britanii din UE, l-a apostrofat pe Schulz, fără ca declaraţiile sale să poată fi auzite de public.

Tocmai a spus «ein Volk, ein Reich, ein Führer». Iată ce am auzit eu!, a exclamat Martin Schulz.

Altercaţia a provocat tensiuni în hemiciclu.: Doar că nu a spus că instalăm lagăre de concentrare pentru a soluţiona problema, a declarat, iritat, preşedintele grupului conservator, francezul Joseph Daul, cerând scuze imediate.

Rugat, din nou, să îşi ceară scuze, de către preşedintele Parlamentului, polonezul Jerzy Buzek, Godfrey Bloom a refuzat, adăugând că Martin Schulz este "un fascist nedemocratic".

Buzek i-a cerut atunci să părăsească hemiciclul.

Aceasta nu este pentru prima dată când un membru UKIP produce un incident în Parlament. Preşedintele partidului, Nigel Farage, l-a comparat pe preşedintele Uniunii, belgianul Herman Van Rompuy, cu o "cârpă de şters podeaua".

Martin Schulz este sensibil la atacurile naziste, pentru că nu este prima dată când este victima unui asemenea atac în Parlament.

Silvio Berlusconi, declara, în 2003, că acesta este "perfect" pentru a deţine, într-un film, un "rol de kapo", referindu-se la numele dat deţinutului evreu însărcinat cu supravegherea altor deţinuţi, într-un lagăr de concentrare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite