Eşec la summitul UE: a căzut varianta schimbării de tratat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolas Sarkozy a anunţat că 23 de ţări ale UE vor lucra la un pact separat
Nicolas Sarkozy a anunţat că 23 de ţări ale UE vor lucra la un pact separat

Încercările de a obţine un acord între toţi cei 27 de membri ai UE pentru schimbarea tratatului de la Lisabona în scopul unei mai mari discipline financiare au eşuat, potrivit BBC.

Cele 17 ţări ale eurozonei şi alte şase vor lucra la un pact separat, a declarat preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, vineri, la Bruxelles, după discuţii ce au durat aproape toată noaptea. Printre cele şase se află şi România. Franţa şi Germania insistă pentru introducerea în acest acord a unor reguli bugetare mai dure.

După aproape 10 ore de negocieri între liderii UE, Sarkozy a declarat că Franţa ar fi preferat un acord care să implice toate cele 27 de ţări membre, dar că premierul britanic, David Cameron, a propus introducerea în acest acord a unui protocol care să permită Londrei să facă excepţie de la schimbările propuse în privinţa sectorului financiar. „Nu putem accepta acest lucru", a declarat Sarkozy.

El a mai spus că şi Ungaria a decis să rămână în afara tratatului propus, în timp ce Republica Cehă şi Suedia au spus că se vor consulta mai întâi cu parlamentele.

Pact interguvernamental

„Toate celelalte ţări vor să se alăture unui tratat interguvernamental", a spus liderul francez. El a negat faptul că noul tratat va crea „o Europă cu două viteze".
La scurt timp,premierul britanic, David Cameron a declarat că a făcut „o alegere dificilă, dar corectă". „Oferta nu e în interesele Marii Britanii", a spus el, adăugând că nu va supune propunerea aprobării parlamentului britanic deoarece este un acord în afara structurilor UE.

Liderii au reuşit să cadă de acord privind un plafon de 500 de miliarde de euro pentru fondul de ajutor al UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite